İsveç Sol Parti, Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istiyor

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin kaldırılmasına ve HDP'nin kapatılması için dava açılmasına tepki gösteren İsveç Sol Parti, İsveç ve Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptırım uygulamasını istedi.

İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svenneling, HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini videoya aldığı ve sanal medyada yayınladığı konuşmasıyla kınadı ve Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istedi.

Türkiye'deki demokratik ve siyasi ortamın oldukça ciddi olduğunu, Erdoğan ve AKP hükümetinin muhalefetin çalışmalarını güçleştirmek için her türlü yönteme başvurduğunu söyleyen Svenneling, parlamentonun dünkü oturumunda HDP Milletvekili Gergerlioğlu'nun dokunulmazlık ve milletvekilliğinin kaldırılmasına dış dünyanın güçlü bir tepki vermesi gerektiğine vurgu yaptı. 

İsveç ve Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin bu tutumunu güçlü bir biçimde kınamasını talep eden Svenneling, İsveç Sol Parti'nin konuyu bugün yapılacak olan Parlamento Dış Politika Komisyonu'nda gündeme getireceğini ve Türkiye'ye insan hakları yaptırımlarının uygulanmasını talep edeceğini söyledi. 

Önerilerinin diğer partiler tarafından destekleneceğine inandığını söyleyen Svenneling, “Böylelikle Dışişleri Bakanı Ann Linde, pazartesi günü yapılacak Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlığı toplantısına İsveç'in güçlü sesiyle Türk rejiminin gerçekleştirdiği insan hakları suçlarına karşı daha sert tavır alabilir” dedi. Türk devletinin gerçekleştirdiği hak ihlallerine karşı direnmenin önemine vurgu yaptı.

HDP İLE DAYANIŞMANIN GÜÇLENDİRİLMESİNİ İSTEDİ 

Sol Parti milletvekilleri Tony Haddou, parlamentonun yaşamını insan hakları ve halkın adalet ve özgürlük mücadelesine adayan Gergerlioğlu’nun dokunulmazlık ve milletvekilliğinin kaldırma girişimini kınadı. Tüm tutsakları özgürleştirme mücadelesi ve HDP ile dayanışmalarının  süreceğine vurgu yaptı.

Milletvekili Lorena Delgado Varas, Türkiye'nin Gergerlioğlu'nu görevden almakla kalmayıp HDP'yi yasaklamak istediğini belirttikten sonra “Avrupa Birliği diktatör Türkiye'ye karşı tutum almalı” dedi.

İran doğumlu Sol Parti Milletvekili Ali Esbati de, Türk devletinin muhalefeti baskılama ve yasaklamalarının sürdüğünü hatırlatarak, dış dünyaya HDP ile dayanışmayı güçlendirmesi çağrısı yaptı.