İsveç'te 1 Mayıs kutlandı

Sendikalar ve sol partiler, İşçi Sınıfının Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü'nü bu yıl İsveç'te sanal ortamda kutlarken sabah saatlerinde bir grup, faşizme karşı direnişi temsil eden La Mano anıtı önünde bir araya gelerek 1 Mayıs'ı kutladı.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu (LO) bu yıl 1 Mayıs'ı ”Önce refah” parolasıyla kutladı. Başbakan ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi lideri Stefan Löfven ve İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu LO  Başkanı Susanna Gideonsson 1 Mayıs'ın işçi ve emekçiler açısından taşıdığı önemi ele alan konuşmalar yaptı.

Başbakan Stefan Löfven, konuşmasında aşı sayesinde koronavirüse karşı mücadeleyi yoğunlaştırdıklarını söyledikten sonra uzun süreden beri İsveç'te gündemin ilk sıralarına yükselen kadına yönelik şiddete karşı verilecek mücadelenin önemine değindi. Kadına yönelik şiddeti bir zehre benzeten Löfven, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her şeyin yapılacağını söyledi.

Sol Parti, bu yıl 1 Mayıs'ı ”İş, eşitlik ve geleceğe güven” parolalarıyla kutladı. Partinin lideri Nooshi Dadgostar, yetişkinleri için yapılan eğitime milyarlarca kron yatırım yapılmasını talep etti. Konutların kira fiyatlarının serbest piyasa ekonomisi tarafından belirlenmesine karşı çıktı. Kiraların artırılması tehditlerinin geri alınmasını talep etti.

Sol Parti, bu yıl 1 Mayıs'ta Yemen halkıyla dayanışma amacıyla bağış kampanyası düzenledi. 1 Mayıs nedeniyle toplanan bağışlar bu yıl Yemen'deki yoksul halka gönderilecek. 

Herhangi bir örgüt veya parti çağrı yapmamasına rağmen 1 Mayıs, Stockholm merkezinde bulunan La Mano anıtı önünde kutlandı.

Saat 09.30'dan itibaren İspanya İç Savaşı'nda yaşamını yitiren İsveçlilerin anısına dikilen anıt önünde bir araya gelen gençler ve emekçiler, anıta gül ve karanfiller bıraktı. Daha sonra Enternasyonal marşını söyleyen bir grup, tek sıra halinde Medborgarplatsen Meydanı'na yürüdü.

Saat 14.00 sularında da Norra Bantorget Meydanı'nda bir araya gelen yüzlerce kişi ellerindeki ”Özgürlük ve Gerçek” yazılı büyük bir pankartla yürüyüşe geçti. Korona nedeniyle yapılan kısıtlamaları protesto etmek amacıyla yapılan gösteriye aralarında çevreciler ve solcu kesimlerin de yer aldığı pek çok kişi katıldı.

Polisin defalarca uyarmasına rağmen eylemlerini sürdüren göstericiler, Vasa Parkı'nda gerçekleştirdikleri bir miting ile eylemlerini sonlandırdı.

Polis, bazı eylemcileri göz altına aldı ama kaç kişinin gözaltına alındığı bilgisini medya ve kamuoyuyla paylaşmadı.