İsveç'te AKP-MHP darbesine karşı sokağa çıkıldı

İsveç'te AKP-MHP'nin Meclis'teki darbesi protesto edildi. Sokağa çıkan Kürdistanlılar ile dostları, direniş ve dayanışma mesajları verdi.

 

İsveç'in başkenti Stockholm ve Göteborg'da Kürdistanlılar ile dostları, AKP-MHP'nin Meclis darbesini protesto etti.

STOCKHOLM

Amara Kadın Meclisi ve Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısı üzerine İsveç Parlamentosu önünde bir araya gelen Kürdistanlı ve Türkiyeli devrimciler, Aleviler ve  Asuri-Süryani-Keldaniler, milletvekillerine yapılan saray darbesini protesto için eylem düzenledi.


Eylemde İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Rıdvan Altun, Amara Kadın Meclisi'nden Ayşe Göktepe, Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Metin Rhawi, Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, milletvekillerinin görevden alınmaları ve tutuklanmalarını kınadı ve serbest bırakılmalarını talep etti.

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Türk devletinin Kürt halkı ve demokratik güçlere yönelik Türkiye ve Rojava'daki  zalimce saldırılarını bir kez daha protesto etmek için bir araya geldiklerini söyledi.

Riazat, Sol Parti olarak faşist güçlere karşı mücadeleyi sadece Kürt halkına bırakmayacaklarını, parti olarak sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, “Herkesin sorumluluğu, İsveç'in de olanlara karşı sesini yükseltme sorumluluğu var. Sol Parti olarak Türkiye'ye yapılan tüm silah satışlarının durdurulmasını talep ediyoruz" dedi.

HDP'li belediye eşbaşkanları ve milletvekilliklerinin gasp edilmesini kınayan Riazat, rehin tutulan milletvekilleri ve politikacıların serbest bırakılmalarını ve görevlerine iade edilmelerini istedi.

Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Metin Rhawi, Leyla Güven'in baskılara karşı direnişin sembolü olduğunu ve tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. HDP'ye yönelik saldırılara sonuna kadar karşı çıkacaklarına ve HDP ile dayanışma içinde olacaklarına vurgu yaptı.

Dayanışma Derneği ve Kadın Barış İnisiyatifi'nin dayanışma mesajlarının da okunduğu eylemde, "Siyasi tutsaklara özgürlük”, “Kahrolsun faşizm, diktatör Erdoğan” şeklinde sloganlar atıldı.

GOTEBORG

Göteborg Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Şehit Sema Kadın Derneği'nin çağrısı üzerine Brunnparken'de bir araya gelen Kürdistanlılar, kadına yönelik şiddet ve Türk devletinin Kürtlere yönelik saldırılarını protesto etti.

Meydana “Uluslararası dayanışma” yazılı pankart ile Türk devletinin saldırılarını kınayan ve turizmin boykot edilmesini talep eden dövizler yerleştiren Kürdistanlılar, sık sık “Terörist Erdoğan, faşist Türkiye”, “Kürdistan'la dayanışma” ve “Türk turizmini boykot et” sloganları attı.

Göteborg Kürt Demokratik Toplum Merkezi ve Şehit Sema Kadın Derneği, tüm Kürdistanlılar ve dostlarına her hafta çarşamba ve cumartesi günleri Brunparken'de Türk devletini kınamak için düzenledikleri eylemlere katılma çağrısı yaptı.