İsveç'te binler: NATO'ya hayır, faşistle işbirliğine hayır!

Başkent Stockholm'de binlerce kişi Türk devlet faşizmine ve İsveç'in Kürtleri pazarlık konusu edilmesi karşılığında NATO'ya üyeliğini protesto etti.

İsveç'in başkenti Stockholm'de binlerce Kurdistanlı ve İsveçli, Türk devletine karşı, aynı zamanda Kürtlerin pazarlığı karşılığında İsveç'in NATO'ya girmesini düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. 
Eylem, Rojava Komitesi, NATO'ya karşıt gruplar, Hak ve Sosyalistler Partisi, Sol Parti, İsveç DKTM tarafından düzenlendi. 

"Katil" ve "Faşist Erdoğan" sloganlarıyla, Norra Bangtorget Parkı'nda başlayan yürüyüş, Medborgarplatsen meydanına kadar sürdü. 

Eylem yerinde birçok kurum ve örgüt mesajlarını verdi. İsveç DKTM adına yapılan açıklamada ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit karşısında CPT'nin sessizliği, Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda zehirli gaz saldırıları protesto edildi. Uluslararası Af Örgütü de Kürt halkına yönelik NATO silahlarıyla uygulanan soykırım saldırıları karşısında pasif olmakla eleştirildi. 

İsveç Sol Parti gençlik kolu adına da Durry ise, "NATO'ya üyelik karşılığında Kürtlerin pazarlık konusu yapılmasına hayır diyoruz. Erdoğan gibi bir faşistle işbirliği yapılmasına hayır diyoruz, bu emperyalist siyaset karşısında boyun eğmeyeceğiz. Faşist Erdoğan'ın Türkiye'yi terör rejimiyle yönettiğini ve demokrat ve özgürlükçü kesimlere nasıl yaklaştığını herkes görmeli" diye konuştu. 
5 binden fazla kişinin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüşün en önünde "NATO'ya hayır, faşistle işbirliğine hayır" yazılı büyük bir pankart taşındı. İsveç'in NATO'ya üyeliğini teşhir eden ve Erdoğan'ın evrensel haklara karşıtlığını ifade eden resim ve sembollerin yanında PKK, YPG/YPJ flamaları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri taşındı. Kentin sokaklarından geçerken büyük bir PKK bayrağı bir köprüde sarkıtıldı. 

Yürüyüşte "NATO üyeliğine hayır", "Jin jiyan azadî", "Terörist Erdoğan", "Katil Erdoğan," İsveç, Türkiye ile pazarlıktan vazgeç" "Abdullah Öcalan'a özgürlük" sloganları atıldı. 

Geçtiğimiz günlerde Stockholm Belediyesi önünde başaşağı sarkıtılan bir Erdoğan maketi, bu yürüyüşte araba üzerinde dolaştırıldı. 

Medborgarplatsen'a ulaşan binlere hitaben daha sonra konuşmalar yapıldı ve şunlar belirtildi: "Biz buradayız. Jin jiyan azadî, İsveç tutumunu değiştir demek istiyoruz. Bir demokrasi ülkesi olduğunu söyleyen İsveç gibi bir ülke nasıl olur da Türkiye gibi bir ülke ile çıkarlar temelinde pazarlığa oturur? Nasıl olur da dünyadaki bütün Kürtler ve özgürlükçülerin gözü önünde Erdoğan gibi katil ve faşist biri davet edilebilir. Hakikaten burası utanç yeridir. Türk devleti,  Kürt halkının insanlık haklarının çiğnenmesine İsveç'i de ortak etmek istiyor. İsveç Türkiye'nin taleplerine baştan boyun eğmeseydi, bugün Türkiye ve faşist Erdoğan cesaret edemezdi."