İsveç'teki belediyeler: PKK terör listesinden çıkarılsın

İsveç'in değişik yerleşim yerlerinde belediyelerde görev yapan Sol Partililer, İsveç polisinin Kürtlere yönelik baskılarına son vermesini ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istedi.

İsveç Güvenlik Polisi'nin (SÄPO) Kürtlere yönelik siyasi baskıları artırması, iltica talebinde bulunan Kürtleri Türk devletiyle işbirliği yaparak MİT'e teslim etmesi dönük tepkiler artarak devam ediyor.

SÄPO'nun 2 küçük çocuk annesi Zozan Büyük adlı Kürdistanlı'yı sınır dışı etmesine tepki gösteren Sol Parti, Kürtlere yönelik baskı ve ayrımcılığı parlamentonun gündemine getirdi. Aynı zamanda Sol Partili belediyeciler, Zozan Büyük ile dayanışmak ve PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması için bir kampanya başlattı.

Konuşmalarını videoya kaydeden Sol Partili belediyeler, Örebro Sol Parti'nin internet sayfasında yayınlıyor.

‘HİÇ KİMSE ETNİK KÖKENİNDEN DOLAYI KRİMİNALİZE EDİLMEMELİ’

Uppsala Belediye Meclis Üyesi Hanna Victoria Mörck, Örebro ilinde yaşayan Zozan Büyük adındaki 2 çocuklu bir Kürt kadınının herhangi bir gerekçe gösterilmeden sınır dışı edilmesinin kabul edilmeyeceğini söyledi.  İnsanların etnik kökenlerinden dolayı kriminalize edilemeyeceğine vurgu yaptı.

‘KÜRTLERİN KRİMİNALİZE EDİLMESİNİ PROTESTO EDİYORUZ’

Helsingborg Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Jenny Björklund Hansson, Helsingborg Sol Parti olarak sınır dışı edilmek istenen Zozan Büyük'le dayanışma içinde olduklarını söyledi. Büyük'ün İsveç polisinin ayrımcılık yaptığı Kürtlerden sadece biri olduğuna dikkat çekti. Hansson, “Biz Helsingborg Sol Parti olarak Kürtler ve örgütlerinin kriminalize edilmelerini protesto ediyoruz” dedi.

‘PKK TERÖR ÖRGÜTLERİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMALI’

Upssala Belediyesi Meclis Üyesi Tobias Smedberg,  Birleşmiş Milletler'in İnsan Hakları Sözleşmesi'nin herkesin yasalar karşısında eşit olduğunu ve hiç kimseye ayrımcılık yapılmamasını güvence altına aldığını hatırlattı.

İsveç'in bu sözleşmeyi uygulamadığını söyleyen Smedberg, 31 yaşında 2 çocuk annesi Zozan Büyük'e ayrımcılık yapıldığını belirterek, İsveç Güvenlik Polisi'ne şu eleştirileri yöneltti:

“İsveç Güvenlik Polisi (SÄPO) Zozan'ın dosyasına gizlilik koyduğu için neden sınır dışı edilmek istediğini açıklamıyor. Zozan'ın kendini savunma hakkı elinden alınıyor. İsveç ve Avrupa'da  pek çok Kürt bu durumda. Kürtler ve örgütleri damgalanıyor. Zozan ve diğer Kürtlerle dayanışma içindeyiz ve ayrımcılığın son bulmasını istiyoruz.”

“Utan İsveç, daha iyisini yapabiliriz” diyen Smedberg, İsveç hükümetinden İsveç Güvenlik Polisi'nden tüm kartları ortaya koymasını talep etmesi gerektiğini söyledi. PKK'yi terör örgütleri listesinden çıkarmasını istedi.

WİCKLUND: KÜRTLER TERÖRİST DEĞİLDİR

Örebro Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Martha Wicklund, Zozan Büyük'ün İsveç'in güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturduğu suçlamasıyla sınır dışı edilmek istendiğini hatırlatarak sözlerini şöyle sürdü: “Zozan ve pek çok Kürt aynı muameleye tabi tutuldu. Bu kabul edilemez. Biz tüm insanların eşit değerde olduğu ilkesini ve herkesin yasalar karşısında eşit olduğunu savunmalıyız. Ben Kürtler ve örgütlerinin kriminalize edilmesini kabul etmiyorum.”

Wicklund, konuşmasını “Kürtler terörist değildir” diyerek sonlandırdı.