‘İsveç Türkiye'ye karşı tutumunu sertleştirmeli’

Türk devletinin, AK'nin bir üyesi olarak Kürt kentlerine yönelik askeri saldırılarda bulunduğunu söyleyen İsveç Parlamenteri Håkan Svennelig, İsveç’in buna karşı tutumunu sertleştirmesini istedi.

İsveç Parlamentosu’nda Dışişleri Bakanı Anna Lindh yürütmesinde İsveç yıllık Dışişleri deklarasyonu görüşüldü.

Deklarasyon görüşmelerinde İsveç Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig, İsveç’in Türkiye’ye karşı tutumunu sertleştirmesi gerektiğini söyledi. “Türkiye'de muhalefet milletvekilleri hapsediliyor” diyen Svennelig, Türk ordusunun Kürt şehirlerine saldırdığını belirtti. Svennelig, “Türk ordusunun saldırgan tutumuna rağmen İsveç ve AB “sürdürülemez mülteci kampları için para ödüyor ve Erdoğan rejimini müstakbel AB üyesi olarak görüyor. İsveç hükümeti ve AB, Türkiye'deki olumsuz gelişmeye karşı sert davranmadı” ifadelerini kullandı.

DEMOKRASİ PARÇALANIYOR

Håkan Svennelig “Türkiye'de demokrasi tamamen parçalanıyor. Ülkenin üçüncü büyük partisi olan Kürt yanlısı muhalefet partisi HDP, Türk Cumhuriyet Savcısı tarafından başlatılan bir iddianame ile Erdoğan rejimi tarafından kapatılma riskiyle karşı karşıya. Kobanê davaları adı verilen davada 108 siyasetçi, Türkiye'nin 2014'te Kobanê kentine yönelik IŞİD saldırılarına karşı halkı gösteriye çağırmakla suçlanıyor. Erdoğan rejimi, önde gelen siyasileri demokratik ilkelere aykırı olarak toplu davalara mahkum ederek HDP'yi kapatmak istiyor” dedi.

Buna rağmen üyelik müzakereleri altında TC’nin AB’den para aldığını söyleyen Håkan Svennelig “İsveç, Türkiye HDP'yi feshederse veya önde gelen temsilcileri toplu davalara mahkum ederse, AB üyeliği müzakerelerinin askıya alınmasını talep etmelidir” diyerek İsveç’in tutum alması gerektiğini vurguladı.

 TC NATO’YA DAYANARAK KÜRDİSTAN’A SALDIRIYOR

Parlamento görüşmelerinde Håkan Svennelig, “Sadece rejimin Türk sivil toplumuna yönelik baskıcı eylemleriyle değil, askeri saldırılar da gerçekleştirmiştir;  özellikle Kürt nüfus ve bölgelerine karşı.  Bu yılın Şubat ayının başında, Türk ordusu kuzey Irak ve Suriye'nin Kürt bölgelerine hava saldırıları düzenledi.  Sivillere ve mülteci kamplarına bombalar yağdı ve Kürt grupların IŞİD'e karşı savaştığı, zaten savaşın harap ettiği bir bölgedeki altyapıyı yok etti.”

Türkiye’nin saldırganlığını NATO üyeliğine bağlayan İsveç Parlamenteri Håkan Svennelig, “Türkiye, demokrasiyi ve insan haklarını savunan bir kuruluş olan Avrupa Konseyi'nin bir üyesi olarak bu askeri saldırıları gerçekleştiriyor.  Ayrıca bunu NATO askeri ittifakının üyeleri olarak, sorgulanmadan ve genellikle diğer NATO ülkelerinden ihraç edilen silahlarla yapıyorlar.  Bu, İsveç'in neden NATO askeri ittifakının bir parçası olmaması gerektiğine dair başka bir örnek.”