İsviçre’de 50'nci Yıl coşkusu salona sığmadı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a adanan 50'nci yıl Newroz'unda, “Faşizmi yıkacağız, Rêber Apo'yu özgürleştireceğiz” vurgusu yapıldı. Kutlama esnasında İsviçre'de Öcalan'a Özgürlük İnsiyatifi’nin kuruluşu açıklandı.

PKK hareketinin temellerinin atıldığı 1973 yılında Çubuk Barajı’nda yapılan ilk toplantının 50. Yılında Newroz, Kürdistan kentlerinde olduğu gibi Avrupa’da da coşkuyla kutlandı. 

Avrupa’da görkemli Newroz kutlamalarının yapıldığı ülkelerden biri de İsviçre oldu. İsviçre'nin Fribourg kentindeki Forum Fribourg'da yapılan kutlamaya yediden yetmişe her yaştan binler katıldı. Büyük bir salon olmasına rağmen binlerce insan salona sığmadı. Kürdistanlı, İsviçreli, Türkiyeli ve enternasyonalist her kesimden binler, Newroz'u karşılamak için Fribourg'ta bir araya geldi.

Sabahın erken saatlerinde kutlamanın yapılacağı Forum Fribourg'a akın eden Kürdistanlılar ve dostları, salonu erkenden doldurdu. Newroz için kentlerde otobüs ve özel araçlarıyla kutlamaya gelenlerden dolayı trafik sıkıştı.

Sahneye Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Çağdaş Kawa Mazlum Doğan ve Paris’te katledilen Sakine Cansız'ın resimlerinin yer aldığı "Newroz pîroz be" pankartı asıldı. Salon, Newroz şehitleri başta olmak üzere çok sayıda şehidin posterleriyle donatıldı.

Saygı duruşuyla başlayan Newroz kutlamasında ilk olarak sahneye İsviçre Demokratik Kürt Toplumu çatı örgütü Civaka Azad ( CDK-S) eşbaşkanları İsmail Kardaş ve Selma Süren çıktı. Eşbaşkanlar, 50. Direniş Newroz'una katılan halkın Newroz bayramını kutladı. CDK-S eşbaşkanları, direnişin 50. yılı olduğuna vurgu yaparak; "Rêber Öcalan ve arkadaşlarının bundan 50 yıl önce Ankara Çubuk barajında tohumunu attığı direniş, bugün milyonların kutlamalarıyla kendini gösteriyor. Başta Rêber Öcalan olmak üzere bize bugünleri armağan eden şehitlerimiz Çağdaş Kawa Mazlum Doğan'dan Zekiye Alkan'a, Rahşanlara, Bêrîvan ve Ronahîlere, cezaevlerindeki siyasi tutsaklara, işgalcilere karşı direnen gerillalarımıza ve bütün halkımıza kutlu olsun" dedi.

TCŞ üyesi gençler, salona Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve PKK flamalarıyla salona girdi. TCŞ adına bir gencin yaptığı konuşması uzun süre ayakta alkışlandı.

Daha sonra KCK Yönetim Kurulu üyesi  Cemil Bayık'ın video mesajı halka dinletildi. Ayrıca KJK Kordinasyonunun mesajı okundu.

İsviçre'deki Newroz kutlamasına katılan KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, direnişin 50. yılına girdiklerini hatırlatarak, "Direniş Newroz'u 50. yılına girdi. Rêber Öcalan'ın Newroz'u kutlu olsun. Hasta tutsak Aysel Tuğluk şahsında bütün siyasi tutsaklara, Urfa’da AKP zulmüne karşı direnen Emine Şenyaşar şahsında direnen bütün kadınların Newroz’unu kutluyoruz. Bize PKK'den ayrı durun deniyor. Türkiye'de HDP'ye PKK ile aranıza mesafe koyun deniyor. Soruyoruz bu gençler kimdir? Bu halkın çocukları değil mi? Her zaman söylüyoruz, bir daha vurgulayalım. Faşizmi yıkacağız, Rêber Apo’yu özgürleştireceğiz. Dostlarımız zaten biliyor, düşmanlarımıza da bir daha söyleyelim. Biz kazanacağız, biz kazanacağız, biz kazanacağız" dedi.

ÖZGÜRLÜK İNİSİYATİFİ KURULDU

İsviçre'deki Newroz kutlamasında sahneye çıkan "Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi" aktivistleri İsviçre'de Öcalan'a Özgürlük İnisiyatifi’nin kurulduğunu açıkladı. İnisiyatif bünyesinde şu isimler yer alıyor:  

Sina Deiss, Anina Jendreyko, Margret Kiener Nellen, Stefanie Prezioso Batou, Jean Batou, Franco Cavalli, Dick Marty, Rémy Pagani, Ahmet Yaman, Beppe Savary

İnisiyatif’te yer alan Beppe Savary, Newroz katılımcılarını selamlarken Almanca Fransızca ve Kürtçe "Bijî Serok Apo” sloganını atmasıyla binler, aynı sloganla karşılık verdi.

Kutlamaya Sanatçılar Beser Şahin, Farqîn Azad, Ergin Xelikan, Serhat Med, Yeqin, Sabahat Erdem ve İsviçre Govend ekibi sahne alarak katılımcılara coşkulu anlar yaşattı.