İsviçre'de Çarşamba eylemleri sürüyor

BM önünde seslenen Kürdistanlılar, “Mil-yonların haklı talepleri uluslararası kurumlar tarafından karşılık buluncaya kadar, bulunduğumuz her yerde haykırmayı sürdüreceğiz" dedi; Lozan’da ise gençlerin açtığı stand eylemi, 1 ayını geride bıraktı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden Kürdistanlılar, her Çarşamba İsviçre’nin Cenevre ve Lozan kentlerinde eylemlerine devam ediyor.

CENEVRE

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden Kürdistanlıların 'Dem Dema Azadiyê ye' hamlesini sahiplendiği Birleşmiş Milletler (BM) önündeki oturma eylemi kararlılıkla sürdürülüyor.

25 Ocak'tan bu yana her Çarşamba açtıkları direniş çadırı etrafında oturma eylemi gerçekleştiren Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen ağırlaştırılmış tecride ve Türk devletinin aylardır Medya Savunma Alanları'na yönelik sürdürdüğü katliam saldırılarına karşı BM ve uluslararası kurumlarının sessizliğini protesto ediyor.

HASTA TUTSAKLAR DERHAL SERBEST BIRAKILSIN

Bu hafta düzenlenen eylem HDP'li  siyasetçiler tarafından sahiplenildi.

Eylem, Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulduğu tek kişilik hücresinde bu sabah yaşamını yitirmiş halde bulunan hasta tutsak Halil Güneş şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesine yaşamını adayanlar anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Eylemde ilk olarak söz alan Kürt siyasetçi Fırat Anlı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması temelinde BM önünde gerçekleştirilen eylemin 1'inci yılına yaklaştığını belirterek, şunları vurguladı:

"Bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan Kürt halkının önderliğin özgürlüğünün sağlanması için alanları doldururken BM ve yetkili kurumların Kürt halkının talepleri karşısında suskunlukları bizim açımızdan kabul edilemez. Bizler milyonların haklı talepleri BM başta olmak üzere uluslararası kurumlar tarafından cevap buluncaya kadar, bulunduğumuz her yerde haykırmayı sürdüreceğiz."

Türk devletinin Kürt halkına topyekûn bir soykırımı hedeflediğine dikkat çeken Anlı, “Bugün İmralı'da Kürt halkının önderliğine, Medya Savunma Alanları'nda gerillara, zindanlarda tutsaklara yönelen Kürt halkının iradesini teslim almayı hedefleyen saldırılara karşı Kürt halkının direnişi sürecektir. Biz bulunduğumuz her yerde Dem Dema Azadiyê ye hamlesini sahiplenerek Önderliğimizi ve Kürdistan'ı özgürleştireceğiz."

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da, " Kürt halkı, 2012 yılından bu yana kesintisiz devam eden Strasbourg'da CPT önündeki nöbet eylemleri, Belçika'da Avrupa Konseyi ile Avrupa Parlamentosu önünde tecride karşı devam eden nöbet eylemleri, OPCW önünde kimyasal silahlara karşı sürdürülen eylemler ve 1'inci yılına yaklaşan BM önünde devam eden nöbet eylemleriyle bugün iradesine sahip çıkmıştır" diye konuştu.

HAPİSHANELERDE DEVLET ELİYLE KATLİAM

Göksungur, hapishanelerde şüpheli ölümlere de dikkat çekerek, “Kandıra Cezaevi’nde şüpheli bir şekilde hayatını kaybeden Garibe Gezer ve son olarak Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulduğu tek kişilik hücresinde bu sabah yaşamını yitirmiş halde bulunan Halil Güneş ile İzmir Aliağa Şakran T Tipi Cezaevi'nde tutulan 56 yaşındaki Abdülrezzak Şuyur’un devlet eliyle katledildikleri açıkça ortadadır” dedi ve sağlık durumu giderek ağırlaşan siyasetçi Aysel Tuğluk dahil tüm hasta tutsakların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

'Dem Dema Azadiyê ye" hamlesi başarıya ulaşana kadar Avrupa'nın dört bir yanında eylemlerle alanlarda olmayı sürdüreceklerini belirten Göksungur'un konuşmasının ardından Kürdistanlılar sloganlarla oturma eylemlerine devam etti.

LOZAN

Kürdistanlıların bir diğer eylem alanı ise Lozan kentiydi.

Ciwan ên Tekoşer (TekoJIN) ve Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) üyelerinin “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında Lozan kentinde her Çarşamba açtıkları stand eylemi 1'inci ayını geride bıraktı.

TekoJIN ve TCŞ üyeleri, bugün açtıkları stantta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fikirleri, felsefesi ve paradigmasını anlatan  kitaplarla hazırladıkları bildirileri İsviçrelilere dağıttı.

Abdullah Öcalan'ın neden özgür kalması gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulunan gençler, bildiri okudu.

Eylem, akşam saatlerinde sonlandırıldı.