İsviçre'de Özgürlük Newrozu coşkusu

İsviçre’nin birçok kentinde bir haftadır süren Newroz kutlamalarında Abdullah Öcalan'a özgürlük çağrısı yinelendi.

Direniş ve özgürlüğün simgesi Newroz kutlamaları İsviçre'de tüm coşkusuyla sürüyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne adanan 50'nci yılın Newroz'u dün Fribourg kentinde 10 binlerin katılımıyla karşılanırken bugün de birçok merkezde düzenlenen kutlamalarla karşılandı.

LOZAN

Lozan kentinde akşam saatlerinde Montbenon parkında bir araya Kürdistanlılar, burada Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamalarını taşıyarak Newroz kutlamasının yapılacağı alana doğru yürüyüşe geçti. Attıkları her sloganda Newroz'un direniş ruhuna vurgu yapan Kürdistanlılar, yürüyüş boyunca Öcalan'ın özgürlüğünü Lozan sokaklarında haykırdılar.

Yürüyüşün ardından Newroz'un kutlanacağı alana ulaşan halk, burada Newroz şehitleri başta olmak üzere Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Kutlama öncesi söz alarak bir konuşma yapan Lozan Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Sıtkı Demir, başta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olmak üzere Medya Savunma Alanlarındaki savaşçılar, zindanlarda direnen tutsaklar ve direnişin her cephesinde yer alan herkesin Newroz'unu kutladı. 

Konuşmalar ardından şehit yakınları tarafından Newroz ateşi yakıldı. Kürdistanlılar, yakılan Newroz ateşi etrafında kutlamalarına geç saatlere kadar devam etti.

SOLOTHURN

Kürdistanlıların bir diğer kutlama alanı Solothurn kentiydi. Kürdistanlılar, 1 Mayıs alanında yaktıkları meşalelerle kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Attıkları her sloganda Abdullah Öcalan'a özgürlük çağrısını haykıran halk yürüyüşün ardından tekrar kutlamanın yapılacağı 1 Mayıs alanına geldi.

Newroz'un 50'nci yılına ilişkin konuşmaların ardından Newroz ateşi, çocuklar tarafından yakıldı.

Kutlama, sloganlar ve müzik eşliğinde çekilen halayla devam etti.

LUZERN

Newroz'un 50'nci yıl kutlamalarında bir diğer kent olan Luzern'de de görkemli bir yürüyüş düzenlendi. İsviçreli demokrasi güçleri ve demokratik kurumların destek verdiği kutlamaya, Devrimci Gençlik Hareketi üyelerinin de yoğun katılımı dikkat çekti.

Verkehrshaus'da bir araya gelen her kesimden halk, buradan meşalelerle yürüyüşe geçti. Newroz coşkusunun eksilmediği sloganlarla Helvetiaplatz’a kadar yürüyüş yapıldı. Alanda Newroz ateşi yakıldı. Kutlamalar, ateş etrafında çekilen halaylarla tüm coşkusuyla devam etti.

CENEVRE

Chanpoulet meydanında meşaleler yakan Kürdistanlılar buradan yürüyüşe geçerek kutlamanın yapılacağı alana doğru yola çıktı. Kent merkezinde Newroz'un coşkusuyla yapılan yürüyüşün ardından halk Plainspalais meydanına ulaştı.  Newroz'un 50'inci yılına ilişkin konuşmalarla süren kutlama, çekilen halaylarla sonlandırıldı. 

BIEL

Biel'de ise halk, Kongrehaus meydanında kutlama gerçekleştirdi. Bern Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Burhan Karakoç, 50'inci yıl Özgürlük Newroz'u kutlayarak Newroz'a ilişkin bir konuşma yaptı.

Biel Belediye Başkanı Erich Fehr'de Newroz kutlamasına katılarak halkın Newrozu'nu kutladı

 Newroz ateşinin yakılmasıyla müzik eşliğinde Newroz kutlamasına devam edildi.