İsviçre’de anma: Sakinelerin direniş çizgisi yolumuzu aydınlatıyor

İsviçre’nin Cenevre ile St. Gallen kentlerinde şehitler için düzenlenen anmada, “Sakinelerin dünya kadın mücadelesine mal olmuş direniş mirasına sahip çıkarak ve kadını özgürleştirerek katliamcı güçlerden intikamımızı alacağız” denildi.

9 yıl önce bugün Fransa'nın başkenti Paris'te Türk devleti tarafından katledilen PKK kurucularından Sakine Cansız (Sara), KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ile Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî), İsviçre'nin Cenevre ve St. Gallen kentlerinde düzenlenen etkinlikle anıldı. 

CENEVRE

Sema Yüce Kadın İnisiyatifi öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde (DKTM) düzenlenen anmaya çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Anmaya, katliamın üstü örtülerek, gerçek faillerin ortaya çıkarılmaması ve yargılanmanın sürüncemede bırakılarak katliam soruşturmasının Fransa devleti tarafından kapatılmasının öfkesi yansırken, Fransa devletinden katliamın bir an önce aydınlatılması talebi dile getirildi.

Anma salonunda Paris'te katledilen 3 kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ile  4 Ocak 2016’da öz yönetim direnişinde katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi (PM) Üyesi Sêvê Demir, Kongreya Jinên Azad (KJA) aktivisti Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eşbaşkanı Pakize Nayır için anma köşesi hazırlandı. 

Türk devlet faşizmi tarafından katledilen 6 devrimci kadın şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Sema Yüce Kadın İnisiyatifi üyesi Pınar Ege, Türk devletinin Kürt kadın mücadelesi üzerinden kadınları hedef alan katliam saldırılarına değinerek bir konuşma yaptı. 

“Kürt kadının direngenliği ve kararlılığı karşısında kırılma yaşayan Türk devleti, kendi faşist rejimini ayakta tutmak adına alçakça ve korkakça bir katliam gerçekleştirmiştir” diye konuşan Ege, şöyle devam etti: “Bizdeki bu direngenlik ve mücadeledeki kararlılık azmi, Sakinelerin ve ardıllarının mirasıdır. Bizler Sakinelerin dünya kadın mücadelesine mal olmuş direniş mirasına sahip çıkarak ve kadını özgürleştirerek katliamcı güçlerden intikamımızı alacağız.”

Ege'nin konuşmasının ardından 3 Kürt kadın devrimcinin özgürlük mücadelesine dair hazırlanan belgesel gösterime sunuldu.

Yapılan konuşmanın ardından anma “Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî' sloganıyla sonlandırıldı.

ST. GALLEN

Paris'te katledilen 3 Kürt kadın devrimci için St. Gallen’de bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde Kürdistanlıların katılımıyla anma etkinliği gerçekleştirildi.

St. Gallen Kadın Meclisi öncülüğünde  gerçekleştirilen anmada Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

3 Kürt kadın devrimcinin mücadele yaşamları sinevizyon ile gösterime sunuldu.

Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Sevdet Hayrullahi, Fransa devletinin katliama olan ortaklığının yürütülen soruşturmayı kapatmasıyla ortaya çıktığını belirterek, “Katliamın aydınlatılması ve esas faillerinin yargılanması çabası içerisinde alanlarda olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

3 Kürt kadın devrimcinin mücadele yaşamlarının sinevizyon ile gösterime sunulduğu anma, 'Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî' sloganıyla sonlandırıldı.