İsviçre'de Avrupa’nın mülteci politikalarına tepkiler sürüyor

Yunanistan'ın Lesbos adasındaki 12 bini aşkın kişinin kaldığı mülteci kampı Moria Brennt'te çıkan yangın sonrası başta İsviçre olmak üzere Avrupa devlerinin mülteci ve göçmenlere karşı kayıtsızlığı İsviçre’de protesto ediliyor.

İsviçre’nin başkenti Bern ile Zürih ve Luzern başta olmak üzere pek çok kentte İsviçre ile Avrupa devletlerine mülteci politikalarına karşı görev ve sorumlulukları hatırlatıldı.

BERN

İsviçre’nin Bern kentinde merkez tren istasyonu önünde aralarında SP, Yeşiller, Juso gibi İsviçreli siyasi partiler ile gençlik, öğrenci inisiyatifleri, göçmen örgütleri, Uluslararası Af Örgütü'nün de katıldığı miting düzenlendi.

Sık sık mültecilerle dayanışma sloganları ve göçmen politikalarına karşı sloganların atıldığı eylemde Kürdistanlı, Türkiyeli göçmen milletvekilleri Moria Brennt'teki felaket ve Avrupa devlerinin tutumuna ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundular.

Sosyalist Parti (SP) Federal Parlamento Milletvekili Mustafa Atıcı, bugün yaşanan bu felaketin sorumlusunun İsviçre ve Avrupa Birliği ülkelerinin yürüttüğü yanlış politikalar olduğunu söyledi.

ARSLAN: ALAN KURDİ’NİN GÖRÜNTÜSÜ HAFIZALARDAKİ YERİNİ KORUYOR

Yeşiller Ulusal Parlamento Milletvekili Sibel Arslan "Bu yaşanan felaket esasen göçmenlerin yaşadığı ilk felaket değildir. İsviçre bazında Avrupa devletlerin göçmen ve mülteci politikaları değişmediği sürece son felakette olmayacaktır.

Eylül 2015'te Bodrum'da cansız bedeni sahile vuran Alan Kurdi bebeğin görüntüsü hala hafızalardaki yerini koruyor” diye konuştu.

Eylem, katılımcı kurumlar adına yapılan konuşmalar ardından "Yaşasın uluslararası dayanışma" sloganlarıyla sona erdi.

ZÜRİH

İsviçre’nin Zürih kentinde de gençlik ve öğrenci inisiyatiflerinin çoğunluğunu oluşturduğu ve her kesimden göçmen örgütlerin de destek verdiği bir eylem düzenlendi. 2000'i aşkın kişinin katıldığı eylem Landesmuseum’da başladı.

Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda İsviçre Ulusal Parlamentosu ile kanton parlamentosuna 12 bin insanın sahiplenilmesi ve Yunanistan'dan güvenli bir şekilde tahliyelerinin sağlanması için bir an önce harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

Yürüyüş ardından da Helvetiaplatz'ta bir miting düzenlendi. Kurum temsilcileri adına yapılan konuşmalarda "Çarşamba gecesi yaklaşık 12 bin insanın, insani olmayan zor şartlar altında yaşadığı Moria Brennt mülteci yerleşkesinde bir felaket yaşandı… Bu felaket önlenebilirdi. Tüm mülteci kamplarının bir an önce boşaltılarak bu insanların güvenli bir şekilde tahliye edilmelerini istiyoruz" denildi. Yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

LUZERN

Luzern kentinde de aynı amaçla bir gösteri düzenlendi. Basel’de de Basta Partisi tarafından Ulusal Parlamento'ya sunulmak üzere Yunan adalarındaki mültecilerinin bir kısmının İsviçre'ye kabulü için imza kampanyası başlatıldı.