İsviçre’de binler haykırdı: Rêber Apo irademizdir

15 Şubat uluslararası komplosunu protesto etmek için İsviçre’nin Basel, Cenevre ve Bellizona kentlerinde alanlara çıkan binlerce Kürdistanlı ve dostları, “Rêber Apo irademizdir” mesajı verdi.

Basel, Cenevre ve Bellizona kentlerinde düzenlenen eylemlerde uluslararası komplo protesto edilirken Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan nezdinde gerillayı ve Kürt halkını hedef alan Garê'ye yönelik saldırılara karşı gerilla mücadelesi sahiplenildi.

BASEL

İsviçreli enternasyonalist grupların yoğun katılımı ile düzenlenen eylemde uluslararası komploya ve Garê saldırılarına karşı Kürt halkının direnişini sahiplendiği Basel’deki eyleme binlerce insan katıldı.

Bahnofplatz’daki Die Welt alanında bir araya gelen halk burada yapılan miting ardından şehir merkezinde bir yürüyüş düzenledi. 

İsviçre Demokratik Kürdistanlılar Toplum Merkezleri (CDK-S) adına açılış konuşması sonrası Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

Kürt siyasetçi Serhat Agiri yaptığı konuşmada, “Tecride, Faşizme, İşgallere Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı” hamlesine yönelik şunları söyledi: “Gerek İmralı'da Rêber Apo'nun geliştirdiği direniş, gerekse gerillanın özgürlük alanlarında sürdürdüğü direniş bugün milyonların umudu olmuştur. Bugün Rêber Apo'yu sadece Kürt halkı değil yarattığı özgürlük paradigmasıyla dünya halkları sahiplenmiştir. 

Komplocu güçler Kürt halkının tam anlamıyla özgürleşmesi hamlesini kendilerine tek tehdit olarak görerek bugün komployu sürdürme çabası içerisine girmiştir. Komplonun yıldönümünü hedef alarak sürdürdükleri Garê'ye saldırının esas sebebi budur. Komplocu güçler şunu iyi bilmelidir tecride, işgallere ve katliamlara boyun eğmeyen direnişi göğüsleyen bir halk karşısında komplocu güçler yenilmeye mahkum kalacaktır. 

Bugün direniş mevzilerinde Kürt halkının direnişçi çocukları var oldukça Kürt halkı mücadeleyi zaferle taçlandıracaktır.” 

Mitingde CDK-S Eşbaşkanı Songül Aslan da bir konuşma yaptı. “Bugün Kürt kadınları Önderliği etrafında kenetlenerek zor koşullar altında mücadeleyi sahiplenmiştir” diyen Aslan, şöyle devam etti: “Komplonun yıldönümünde işgalci ve katliamcı güçlere bugün bizim verileceğimiz cevap İmralı direnişini en üst seviyeye çıkararak Önderliğimizi özgürleştirmek olacaktır. Mutlak hamleyi zaferle taçlandıracağız.”

Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) İsviçre temsilcisi ve Basel Rojava komitesi adına yapılan konuşmalar sonrası Rojava'daki Enternasyonal Taburunun gönderdiği sesli mesaj dinletildi.

Dev Abdullah Öcalan posteri ve PKK bayrağı arkasında yürüyüşe geçen halk komplocu güçlere karşı Öcalan'ın özgürlüğünün, Kürdistan'ın işgaline karşı gerilla direnişinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyüşe geçti.

Kentin önemli merkezlerinde yapılan oturma eylemleriyle devam eden yürüyüşte aktivistler Almanca bildiri de okudu.

Eylem Claramatte Park’ta sloganlarla sona erdi.

BELLIZONA

İsviçre'nin İtalyanca konuşulan Bellizona kentinde Kürdistanlılar ve dostları alanlara çıkarak burada bir miting düzenledi.

Aralarında İsviçreli Sosyalist Parti (SP), Ampri Piota buz hokeyi takımı taraftar grubu, Scintilla kurumu ile Kobanê'nin Yeniden İnşa kurumlarıyla Kürdistanlılar katıldı.

İsviçreli kurumlar adına yapılan konuşmalarda 15 Şubat komplosuna karşı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün elzem olduğu ve Garê'ye yönelik saldırılara karşı ise Kürt halkının mücadelesinden taraf olduklarına vurgu yapıldı.

CENEVRE

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi önünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları 15 Şubat komplosunu protesto etti. Eylemde Garê'ye yönelik saldırılara karşı süren direniş sahiplenildi.

Eyleme İsviçre İşçi Partisi temsilcilerinin yanı sıra İsviçreli gençlik örgütlerinin yoğun olarak katılarak “Kürt halkının mücadelesi bizlerin de mücadelesidir” mesajı verdi.