GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de Newroz: Önder Apo’ya Özgürlük hamlesini mutlaka başarıya ulaştıracağız

“Önder Apo’ya Özgürlük hamlesini mutlaka başarıya götüreceğiz” mesajı verilen İsviçre’deki kutlamalarda, “Her şartta gerillamıza ve önderliğimize sahip çıkacağız. Gerillalarımızın verdiği müjdeden dolayı onlara minnettarız” denildi.

İSVİÇRE'DE NEWROZ

İsviçre’nin Zürih, Cenevre, Bern kentlerinde Newroz ateşleri yakıldı.

ZÜRİH

Kurdistanlılar ve dostları akşam saatlerind Helvetiaplatz’da bir araya gelerek ilkin Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından Tevgera Ciwanên Şoreşger (TCŞ) adına bir konuşma yapıldı. Bu yıl kutlanan Newroz’un Kürt Halk Önderi için yapıldığına, Abdullah Öcalan’ın artık özgür olması gerektiğini belirten TCŞ üyesi, “Bizler artık önderliğimizin fiziki özgürlüğünü istiyoruz. Başlatılan Önder Apo’ya Özgürlük hamlesini mutlaka başarıya götüreceğiz. İşgalci Türk devletinin bütün saldırılarına karşı direnen ve yeni oluşturulan hava savunma sisteminden dolayı kutluyoruz. Onlar bizim yolumuzu aydınlatıyorlar. Her şartta gerillamıza ve önderliğimize sahip çıkacağız. Gerillalarımızın verdiği müjdeden dolayı onlara minnettarız. Her genç Önder Apo’nun özgürlüğü için mücadele etmelidir” dedi. 

Daha sonra sloganlarla yürüyüşe geçen kitle, merkez teren istasyonuna kadar yürüdü. Burada meşaleler yakarak tekrar Helvetiaplatz’a döndü. Barış Anneleri tarafında Newroz ateşi yakıldı. Burada konuşan Barış Annesi Döndü Ergin, Newroz’un barışa ve özgürlüğe vesile olması temennisinde bulundu. Med-Der bünyesinde çalışma yürüten müzik grubunun söylediği ezgiler eşliğinde gece geç saatlere kadar halay çekildi.

CENEVRE

İsviçre’de Newroz’un kutlandığı bir başka adres ise Cenevre kenti oldu. Cenevre’nin Plainpalais meydanında bir araya gelen her kesimden Kurdistanlı ve dostları Newroz'u kutladı. Tevgera Ciwanên Şoreşger ve TekoJIN aktivistlerinin meşalelerle kutlama alanına gelmesiyle kutlama etkinliği başladı. Newroz ateşinin yakılması öncesi burada bir konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-Ge) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel, Newroz Bayramı'nın Kürt halkı ve Ortadoğu halkları için olan tarihi önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Yüksel, Newroz'un Demirci Kawalarla başlayıp Mazlum Doğanlarla devam ederek ve günümüze kadar sürerek direnişin sembolü haline geldiğini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere gerillaların ve Kürt halkının Newroz'unu kutlayan Yüksel'in konuşması sonrası kadınlar tarafından Newroz ateşi yakıldı. Koma Med ve Kawa Delîl'in stranları eşliğinde Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama devam etti.

BERN

İsviçre’nin Bern Kantonundaki Gurnigelbad mülteci kampında kalan Kürtler, Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Kampın bahçesinde büyük bir ateş yakan mülteciler, Kürtçe stranlar eşliğinde halaylar çekti. Newroz Ateşi etrafında sık sık, “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları atıldı. Kutlamada konuşan kamp sakini Kamuran Gün, yaktıkları Newroz ateşinin dünyanın dört bir yanında direnen halkların sembolü olduğunu ifade etti. Geçmişin ateşiyle geleceği aydınlattıklarını belirten Gün, “Newroz Kürtler için umudun, direnişin, yeniden doğuşun sembolüdür. Bugünü birlik ve beraberlik içinde kutlarken, geçmişteki mücadelelerimizi hatırlayarak geleceğe umutla bakıyoruz. Newroz ruhu kardeşliği ve özgürlüğü yüceltir. Kurdistan’da ve dünyanın her yerindeki Kürtlere, barış, adalet ve direniş ruhunun hep diri tutulacağı bir dünya diliyorum. Newroz kutlu olsun” dedi.

Kutlamanın ardından konuşan kamp sakini Gazeteci Mehmet Murat Yıldırım ise, Newroz ateşini büyük bir coşkuyla yaktıklarını ifade ederek, “Kurdistan’ın dört bir parçasından gelen arkadaşlarımızla Newroz ateşi etrafında toplandık. Büyük bir coşku vardı. Halaylar çekildi, türküler söylendi. Fakat içimizde bir burukluk vardı. Çünkü bu coşkuyu, ailelerimizden ve sevdiklerimizden uzakta yaşadık. Newroz ateşini ilerleyen yıllarda yeniden ülkemizde yakmak isterim. Buradaki Kürt arkadaşlarımız, ülkede ciddi anlamda politik baskılar görerek gelmiş insanlar. Burada da baskı görmeye devam ediyorlar. Geri gönderilme korkusuyla yaşıyoruz” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve diğer siyasi tutsakların özgürleşmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti; “Kürt halkının üzerindeki baskı bir an önce son bulmalı. İsviçre ve dünyanın dört bir yanında sığınma talep eden Kürlerin süreçleri kısaltılmalı. Koşulları düzeltilmeli. Sığınmacı Kürtler, geri gönderilme korkusunu üzerlerinden atmalı. Bu duygu ve düşüncelerle herkesin Newroz’unu kutluyorum. Bijî Newroz.”

İsviçre'de Newroz kutlamaları 23 Mart'a kadar çeşitli etkinliklerle devam edecek.

İSVİÇRE’DEKİ NEWROZ PROGRAMLARI

21 Mart

Biel

Kongrehaus saat 16.30

Solothurn

Kreuzackerplatz saat 19.00

Luzern

Mühlenplatz saat 17.00

Aarau 

Tarih: 21 .0 3.2024 

Saat: 17.00

Yer : Bahnhofplatz

Basel

Dreirosenbruckee saat 17.30

St Gallen

Bahnhofplatz saat 17.00

Winterthur

Neumarktplatz saat 16.00

Rapperswil

Stranbad Altendorf saat017.00

Bern

Bern salon programı

Komel saat 18.00

Chur 

Tarih : 22.03 .2024 

Saat: 16. 30

Yer : Engadinstrasse 27 7000. Chur

22 Mart 

Lozan 

Montbenon saat.18.00

Lugano salon programı

23 Mart

Via campo marzo saat 18.00