İsviçre'de şehitler için anma etkinliği

Farklı tarihlerde Medya Savunma Alanlarında yaşamını yitiren gerillalar için İsviçre'nin Bern kentinde anma düzenlendi.

İsviçre Şehit Aileleri Komisyonu (KOMAW) tarafından düzenlenen anma 18 Mayıs 2021'de Amed’in Lice ilçesine şehit düşen Amed Eyalet Komutanlığı Üyesi Agît Şevger (Aydın Şimşek),  18 Nisan günü Metina bölgesine yönelik gerçekleştirilen bombardımanlarda şehit düşen Çekdar Cudi (Ekrem Aktürk), işgalci Türk ordusunun Heftanin bölgesini işgal etme amacıyla 20 Ağustos 2020’de düzenlenen bombardımanda şehit düşen Bargıran Erkendi (Hasan Güner), 2017 yılının Kasım ayında işgalci Türk ordusunun Botan Sahası’nın Besta bölgesine dönük operasyonunda şehit düşen Haki Gap (Osman Alas) ile şahadetinin yıldönümünde komplocu güçlere karşı fedai eylemle şehit düşen Zeynep Kınacı (Zilan) için gerçekleştirildi.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya şehitlerin yakınları ile yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Komaw temsilcisinin sunumuyla başlayan anmada Agît Şevger, Çekdar Cudi, Bargıran Erkendi, Haki Gap ve Şehit Zilan ile HDP İzmir İl binasına yönelik saldırıda yaşamını yitiren demokrasi şehidi Deniz Poyraz şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Komaw İsviçre temsilcisi tarafından özgürlük mücadelesi şehitlerinin Kürt halkı için değer ve önemine ilişkin bir sunum yapıldı. Komaw temsilcisi Tahsîn Farqîn, şehitlerin anılarına bağlılığın ancak onların mücadele bayrağını sahiplenerek onlara layık görkemli bir direnişle zafere ulaştırmaktan geçtiğini söyledi.

Ortadoğu, Türkiye ve Kürdistan coğrafyasında yaşanan son siyasal gelişmelere ilişkin İsviçre Kürt Toplumu adına bir temsilci tarafından süreç değerlendirilmesinde bulunuldu.

Temsilci Türk devletinin, KDP ile işbirliği ve Avrupa devletlerinin desteğini yanına alarak Kürdistan'a işgali ve Kürt halkına soykırımın öngörüldüğü saldırılara ilişkin yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Dün Kobane'de, Gire Spi'de, Serekaniye yenilgiye uğrayan işgalci Türk devleti saldırılarına devam etmektedir. Bu saldırılara karşı Kürt gerillalarının muhteşem direnişi karşısında yenilgiye uğrayacağının bilincinde olan Türk devleti Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu'da kaos ortamı yaratarak halklara karşı kirli politikalarını ortaya koymak istemektir. Bu nedenle Kürt halkının soykırıma uğratılması için saldırılarına devam etmektedir.

Gerek KDP yönetiminin ortaklığı olsun gerekse Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik Uluslararası Komplonun baş mimarları Avrupa devletleri olsun bizler şehitlerimize sözümüz olan “İşgale ve soykırıma karşı her yer Avaşin, her yer Zap, her yer Metina!", "Dem dema azadiye ye” hamlesine sahip çıkarak hamleyi zafere taşıyacağız.”

Şehit yakınlarının da söz alarak şehitlerin vasiyeti olan direniş bayrağına sahip çıkılacakları sözü verilen konuşmalarla devam eden anmada şehitlerin mücadele yaşamları sinevizyon ile aktarıldı.

Anma 'Şehid Namırın' sloganlarıyla sonlandırıldı.