İsviçre’den Türkiye’ye ‘uluslararası hukuka uy’ çağrısı

Türk ordusunun kimyasal silah kullanımına ilişkin bir soru önerisini yanıtlayan İsviçre hükümeti, Türk devletinin uluslararası hukuk normlarına göre hareket etmesini talep etti.

İsviçre’de ulusal hükümetin ortaklarından Sosyalist Parti'nin (SP) federal parlamenteri Brigitte Crottaz, geçtiğimiz Aralık ayında Türk devletinin Kürtlere yönelik yürüttüğü savaşta kimyasal silah kullandığına dair bilgileri Federal Parlamento’nun gündemine taşımıştı. Crottaz, 2021 yılında Türk devletinin Güney Kürdistan’da kimyasal silah kullanımına ilişkin hükümetin bilgi sahibi olup olmadığına dair sorular yöneltmişti.

Parlamenter Crottaz’a yanıt veren Bern hükümeti, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına ilişkin bilgi sahibi olmadığı, ancak konuya dair gelişmeleri takip ettiğini bildirdi. Kimyasal silah kullanımının Kimsayal Silahları Yasaklaması Örgütü'nün (OPCW) anlaşmasınca yasaklandığının altını çizen İsviçre hükümeti, bu konudaki pozisyonunu şöyle ifade etti: “Kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusu bağımsız gözlemcilerle araştırılmalı ve yasağa uymayanlara yönelik hukuki işlemler başlatılmalı.”

SAVAŞIN TARAFLARINA ÇAĞRI

Türkiye’nin yürüttüğü operasyonların tartışma konusu olduğuna dikkat çekilen yanıtta devamla şu görüşlere yer verildi: “Hükümetimiz Türkiye’nin 2019’da Suriye’ye yönelik askeri harekatını BM Anlaşması’nın ihlali olarak görmüş ve eleştirmişti. İsviçre çatışmanın bütün taraflarına uluslararası hukuka uymaya, özellikle de insani konularda bu hukuka uymaya çağırıyor.”

Türkiye’nin İsviçre’nin dış politikasında önemli bir yer tuttuğu ifade edilen yanıtta, her iki ülke temsilcileri arasında yapılan görüşmelerde demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları konularının açıkça tartışıldığına dikkat çekildi. Yanıta göre söz konusu görüşmelerde İsviçreli yetkililer, Türkiye’nin uluslararası hukuka, özellikle de insan hakları ile temel hak ve özgürlükler alanında sorumluluğunu yerine getirmesini istedi.

Yanıtta ayrıca şu bilgi de kamuoyuna açıklandı: “İsviçre, Türkiye’nin insan haklarına uyması konusundaki görüşünü düzenli biçimde Avrupa Konseyi’nde de dile getiriyor.”