İsviçre, Fransa ve Almanya’da ulusal birlik yürüyüşleri

İsviçre, Almanya ve Fransa’da alanlara çıkan Kürdistanlılar, Kürt ulusal birliğinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği mesajı verdi.

İsviçre’nin Zürih, Fransa’nın Strasbourg, Almanya’nın Düsseldorf ve Saarbrücken kentlerinde alanlara çıkan Kürdistanlılar, Kürt halkına karşı yürütülen saldırılara karşı ulusal birliğin bir an önce sağlanması gerektiğini belirtti.

ZÜRİH

İsviçre’deki Kürdistanlı parti ve kurumlar tarafından Zürih kentinde “Ji bo têkbirina dagirkeriyê yekîtiya netewî ava bikin” (İşgalciliği yıkmak için ulusal birliği oluşturun) şiarıyla ulusal birlik çağrılarının yapıldığı bir yürüyüş gerçekleştirildi. Eylemde ulusal birlik çağrıları yapılırken, Türk devletinin 9 Ekim 2019’dan bu yana Kuzey Doğu Suriye’de sürdürdüğü işgal ve katliam saldırılarına karşı ulusal birliğin önemine vurgu yapıldı.

Helvetiaplatz’da bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostu Kürdistan özgürlük şehitleri anısına saygı duruşu ardından “Türk devleti Rojava’da kimyasal silahlarla sivilleri katlediyor” yazılı pankart ile Türk devletinin işgal ve katliam saldırılarına karşı sloganlarla yürüyüşe geçti.

Yürüyüş boyunca Rojava ile dayanışma platformu aktivistleri tarafından Almanca bildiriler okunurken başta İsviçre olmak üzere Avrupa devletlerinin Türk devletiyle olan silah satışlarıyla ticari antlaşmaları protesto edildi.

Sık sık “NATO finanse ediyor, Türkiye bombalıyor”, “Türkiye ile olan silah satışlarını durdurun”, “Katil Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, “Rojava için ayağa kalk” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Helvetiaplatz alanında bir miting gerçekleştirildi.

CDK İsviçre, iDGB (İsviçre Demokratik Güç Birliği), Asuri-Süryani Birliği, KKP (Kürdistan Kominist Partisi) ile Kürdistanlı aydın ve sanatçılar adına burada birer konuşma gerçekleştirildi.

Kürdistanlı aydın ve sanatçılar adına konuşan Gernas Koçer “Tarih boyunca Dersim, Zilan, Halepçe dahil onlarca katliama uğrayan kadim Kürt halkına yönelik katliam politikaları bugün Rojava’da uygulanmak istenen soykırım saldırılarıyla devam etmektedir. Özü itibariyle Kürt halkının özgürlüğü bugün bu işgal ve katliamcı sisteme karşı oluşturulacak olan Kürt ulusal birliğiyle sağlanacaktır” dedi.

Eylem bildirilerin okunması ardından sona erdi.

STRASBOURG

Fransa’nın Strasbourg kentinde de bir açıklama yapıldı.

DKTM’nin (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) çağrısıyla Strasbourg Garı önünde yapılan basın açıklaması metnini DKTM adına Pelda Arşimed ve HDP Avrupa Konsey’i sözcüsü Faik Yağızay okudu.

DÜSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde DGB Haus önünde saat 14:00 bir araya gelen yüzlerce Jürdistanlı ulusal birlik çağrısı ile bir yürüş yaptı.

Faşist Türk devleti ve barbar çetelerinin Rojava’nın Til Rifat ilçesinde yaptığı katliam fotoğrafları, Rojhilat’ta yapılan katliamlar ile “Defend Rojava” pankartları yanısıra YPG, YPJ, TJK-E, Kodar ve birçok bayrak taşındı. Yürüyüş boyunca hazırlanan bildiri okundu. Sık sık “Katil Erdoğan”, “Biji berxwedana Rojava” sloganları atıldı.

Yürüş ardından Johannes Kirche’de düzenlenen mitingde Fed Med NRW Eşbaşkanı Engin Sever bir konuşma yaptı. Sever, Kürt halkına yönelik yapılan katliama karşı tüm dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi.

TEV-ÇAND adına bir konuşma yapan sanatçı Xelil Xemgin de Kürt halkının birlik ve beraberlik zamanını geldiğini ve bir an önce katliamlara karşı ortak bir cephenin oluşması gerekliliğini vurguladı. Eylem atılan sloganlarla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde Kürtlerin ulusal birliğini kurması ve Türkiye’nin Rojava’da gerçekleştirdiği katliamları protesto etmek için miting gerçekleştirildi.

Europagaleri’nin önünde bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Kürtlerin yansıra çok sayıda Alman da katıldı.

Rojava’da katledilen çocukların fotolarını taşıyan kitle sık sık “Terörist Erdoğan”, “Terörist Türkiye”, ”Yeke yeke yeke gele Kurd yeke” sloganları attı.

Mitingde yapılan konuşmalarda Kürt halkının birliğinin bir an önce gerçekleştirilmesi gerektiği dile geldi.