İsviçre, Fransa ve Yunanistan’da Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi

İsviçre’nin birçok kenti ile Paris’in Evry banliyösü ve Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen eylem ile Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi.

HDP İzmir İl Binası’nda Deniz Poyraz'ın katledilmesi İsviçre’nin birçok kentinde düzenlenen eylemle protesto edildi.

BERN

İsviçre’nin başkenti Bern’de Deniz Poyraz’ın katledilmesi bir eylemle protesto edildi. Bahnhofplatz'ta düzenlenen eylemde Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı.

“Kadın, çocuk ve sivilleri hedef alan AKP/MHP faşizmi barış ve demokrasi talebine katliamlarla cevap veriyor” yazılı pankartın taşındığı eyleme Demokratik Güç Birliği bileşenleri (DGB), Birleşik Mücadele Güçleri bileşenleri ile İsviçreli demokrasi çevrelerinden insan katıldı.

Deniz Poyraz şahsında özgürlük, barış ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Mizgin Kadın Meclisi adına konuşan Hediye Munzur “Kadın, çocuk ve sivilleri hedef alan katliamlara karşı cevap olabilmek adına Deniz Poyraz'ın mücadelesini kadınlar olarak bulunduğumuz her yerde sürdüreceğiz” dedi.

Siyasetçi Demir Çelik ise Deniz Poyraz'ı anarak başladığı konuşmasında şunları belirtti: “Türk devleti Kürdistan'da sürdürdüğü işgal ve soykırım saldırılarında Kürt halkının evlatlarının güçlü direnişi karşında yenilgiye doğruya giderken bu başarısızlığının üzerini örtmek istemiştir.

Bugün Türkiye ve Kürdistan halkların demokrasi ve barış özlemlerine cevap verebilecek olan tek güç olan HDP'yi hedef almalarının esas gerekçesi budur. Bizler nerede olursak olalım Deniz Poyraz yoldaşımızın, canımızın barış ve demokrasi özlemine cevap olmak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) adına dönem sözcüsü Tuncay Yılmaz da yaptığı konuşmada, “Tek dertleri ve politikaları 6 milyon halkın iradesi olan barış ve demokrasi mücadelesinden ödün vermeyen HDP saldırarak varlığını idame ettirmek olan AKP/MHP faşizmi katliamcı yüzünü bir kez daha göstermiştir. 

Deniz Poyraz'ın yoldaşımızın katledilmesiyle esasında Türkiye ve Kürdistan halklarının haklı taleplerinin önüne geçilmek istenmiştir. Türk devleti bugün Güney Kürdistan'da sivil halka yaşattığı zulmü görünmez kılmak iddiasıyla bugün demokrasi güçlerine saldırmaktan geri kalmamıştır. Bizler bu işgal ve saldırılarına karşı Türkiye, Kürdistan ve Ortadoğu halklarının barış özlemlerine cevap olmak adına mücadelemizi sürdüreceğiz.”

İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) ile İsviçre Demokratik Güç Birliği aktivistleri tarafından Deniz Poyraz'ın katledilmesine ilişkin Almanca bildiriler okundu.

Eylem “Şehit namırın”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Kadın katili Erdoğan” sloganlarıyla sonlandırıldı.

Basel, Zürih, Cenevre, Wintherhur ile Bellinzona kentlerinde aynı amaçla her kesimden halklar alanlara çıkarak Deniz Poyraz'ın Türk devlet faşizminin bizzat talimatıyla katledilmesine tepki gösterdi.

Yine yarın İsviçre'nin bir çok merkezinde başta Kürdistanlılar olmak üzere her kesimden insan alanlara çıkarak Deniz Poyraz'ın katledilmesini protesto edecek.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Deniz Poyraz’ın katledilmesi bir eylem ile protesto edildi. Türk Konsolosluğu önünde düzenlenen eyleme Kürdistanlılar, Türkiyeliler ve Avrupalılar da katıldı.

Sık sık, “Şehit namirin”, “Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

Eylemde Türkçe, Yunanca ve İngilizce bildiriler okundu.

EVRY

Paris’in Evry banliyösünde de TJK-E öncülüğünde düzenlenen eylem ile Deniz Poyraz’ın katledilmesi protesto edildi.

Deniz Poyraz’ın fotoğraflarının taşındığı yürüyüş Grigny Garı’na kadar “Jin, Jîyan, Azadî” ve “Bîjî Serok Apo” sloganları ile yürüdü.

Eylemde TJK-E adına Eylem Varto yaptığı konuşmada Türk çete devletinin bu soykırım girişimini kınadı.

Şehit Deniz'in binlere dönüşerek çoğalacağını ve mutlaka bu mücadeleyi zafer ile taçlandıracaklarını söyleyen Varto, saldırının mücadele ve direniş iradesine dönük yıldırma ve teslim alma saldırısı olduğunu, iç kışkırtma ve savaş senaryoları ile faşizmin ömrünü uzatmaya çalıştığını sözlerine ekledi. Yürüyüş konuşmanın ardından sloganlarla sona erdi.