İsviçre'de yaşayan Kürtler: Komplocu güçler yenilecek

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar, 23 yıl önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik düzenlenen uluslararası komployu düzenledikleri yürüyüşle protesto etti.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi'nin (YJK-S) çağrısıyla Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinên Ciwanên Azad öncülüğünde Zürih kentinde bulunan yüzlerce Kürdistanlı Helvatiaplatz'da bir araya geldi.

Kürdistan özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi.

Eylemde ilk olarak söz alan İsviçre Demokratik Kürt Toplumu (CDK-S) Eşbaşkanı Selma Sürer, '9 Ekim uluslararası komploya rağmen Kürt halkının iradesinin kırılması bir yana dört parça Kürdistan'dan halkımız bugün Önderliğin etrafında kenetlenmiştir' diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Önderliğini sahiplenen Kürt halkının direnişi karşıdında uluslararası komplo kısmen boşa çıkartılmış olsa da yeterli olamamıştır. Komplonun boşa çıkarılması, esasında bugün Medya Savunma Alanları'nda gerillaların sürdürmüş olduğu direnişi sahiplenen Kürt kadınları, Kürt anaları, Kürt gençlerinin Önderliğin paradigması etrafında kenetlenmesinin sonucudur. Bizler bu direniş çizgini sahiplenerek Kürt kadınları ve Kürt gençleri olarak özgür Önderliği ve özgür Kürdistan'ı yaratacağız.'

Almanca bildirilerin okunmasının ardından 7’den 70’e dört parça Kürdistan’dan kitle “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesinin sahiplenildiği sloganlarla yürüyüşe geçti. 

Yaklaşık 1 saat süren yürüyüş boyunca Öcalan'ın özgürlüğü talep eden halk, kentin önemli merkezlerinde oturma eylemi gerçekleştirdi.

Aktivistler tarafından bildiriler okunurken çevredekilere de komploya ilişkin bilgilendirmede bulunuldu. 

Yürüyüşün ardından tekrar Helvatiaplatz'a dönen halk burada bir miting düzenledi. Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) üyesi Zozan Serhat, “Dem Dema Azadiyê ye” hamlesi kapsamında 9 Ekim komplosunun boşa çıkarıldığına vurgu yaparak komplonun bugün Kürdistan'a saldırılarla sürdürülmek istendiğini söyledi.

Serhad konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Uluslararası devletlerin denetiminde bugün Türk devleti Kürdistan'da sürdürdüğü işgal saldırılarıyla komployu devam ettirme çabası içerisindedir. Bugün Medya Savunma Alanları'na yönelik kimyasal ve zehirli gazlara karşı uluslararası devletlerin suskunluğu yine komployu sürdürme temelindedir. Ve yine son olarak Kürt halkının demokratik hakkını kullanarak düzenlediği Strasbourg eylemine yönelik Fransa polisinin orantısız saldırısıyla komplocu güçler kendilerini bir kez daha göstermiştir. Bizler tüm saldırılara karşı Önderliğimizin paradigmasını esas alacağız ve gerilla direnişini sahiplenerek alanlarda olmayı sürdüreceğiz. Kürt halkının direnişiyle komplocu güçlere cevap olacağız.'

Yapılan konuşmaların ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.