İsviçre Newroz’a hazırlanıyor

İsviçre’de Newroz hazırlıkları devam ediyor. 18 Mart’ta startı verilecek olan Newroz kutlamalarındaki tüm gelirler, depremde zarar gören halkın yaralarını sarmak için kullanılacak.

21 Mart Newroz bayramına sayılı günler kalırken Kurdistan ve dünyanın dört bir yanında kutlamalar başladı. İsviçre’deki Newroz'un startı geçen gün Chur kentinde verilmişti. Bu yıl İsviçre merkezi Newroz'u 18 Mart Cumartesi günü saat 14.00’da Fribourg kentinde başlayacak. Yaşanan deprem nedeniyle bu yılki kutlamalar daha çok depremzedelerle dayanışma amacıyla düzenleniyor. İsviçre Newroz Tertip Komitesi yaptığı açıklamada, bu yıl elde edilecek bütün gelirlerin depremde zarar gören halkın yaralarını sarmak için kullanacaklarını ifade ederek Newroz’a katılım çağrısı yaptı.

İsviçre’deki Newroz hazırlıkları sadece 18 Mart ile sınırlı değil. Lozan, Basel ve Zürih’te 22 ve 23 Mart tarihlerinde İsviçreli siyasetçilerin katılacağı Newroz resepsiyonları yapılacak. Newroz’un gelişiyle hareketlenen alanlar, Newroz hazırlıklarında son aşamaya geldi. Bu yıl Kurdistan ve bütün dünyada kutlanacak Newrozlar, depremde yaşananlara adanıyor. İsviçre’deki merkezi Newroz kutlaması, 18 Mart Cumartesi Fribourg kentindeki Fribourg Forum alanında yapılacak. Kutlamaya Hozan Comerd, Silbus û Tarî, Azad Bedran, Baran Bazîd, Koma Lêlo ve Koroya Jinên Azad katılacak. 

ULUSAL BİRLİK RUHUYLA NEWROZ’A

Saat 14.00’da başlayacak olan Newroz kutlamasına İsviçre’nin bütün kantonlarında katılım çalışmaları devam ediyor.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre  Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) yaptıkları ortak açıklama ile bütün Kurdistanlıları ve dostlarını Newroz kutlamasına katılmaya çağırdı. Bu yıl kutlanacak olan Newroz’un Mereş merkezli yaşanan depremde yaşamını yitirenlere adanıldığı ifade edilen açıklamada, Kurdistan’ın 4 parçaya ayrılmasının 100. yılı olmasına vurgu yapılarak, "2023 Newrozu'na ulusal birlik ruhuyla katılalım" çağrısı yapıldı.

CDK-S ve YJK-S ortak açıklamasında “Bu yılki Newroz'u, depremde yaşamını yitirmiş insanlarımıza adıyoruz. Bu yıl zamanda Lozan’ın 100. yılı olması ve yine 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler ile Önder Apo üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecride karşı topyekun bir mücadele yılı  olarak ele alıyoruz. Önder Apo’ya yönelik ağırlaştırılmış tecrit 2 yılı geride bıraktı. Önderliğimizden 2 yıldır haber alamıyoruz. Bu yılki Newroz’u, aynı zamanda Önderliğimiz üzerindeki tecride karşı bir mücadele başlangıcı olarak ele alıyoruz. Tek hedefimiz, Önderliğimizin fiziki özgürlüğüdür. Newroz, Mezopotamya ve Ortadoğu halkları açısında önemli ve tarihi bir gündür.

Ancak biz Kürtler Newroz’u Mazlum Doğan’ın üç kibrit çöpüyle tutuşturduğu bir direniş günü olarak da kutluyoruz. Newroz aynı zamanda Rahşanların, Ronahîlerin, Zekiyelerin başlattığı direniş günüdür.

İsviçre Newroz’u bir başka açıdan da önemlidir. Bu yıl Lozan Antlaşması'nın 100. yılı. Kurdistan’ı dört parça ayıran anlaşmanın yapıldığı İsviçre’de kutlanacak olan Newroz tarihi bir öneme sahiptir. Kürtlerin tüm renkleriyle bir araya geldiği bir Newroz olacak. Bu yönüyle de Newroz’a katılım önemlidir. Kurdistan’ın bütün parçalarında yaşayan halkımızı birlik ruhuyla yapılacak olan bu kutlamaya çağırıyoruz” denildi.

FAŞİST İKTİDARA KARŞI MÜCADELENİN STARTI VERİLECEK

Kurumlar adına yapılan açıklamada 14 Mayıs’ta Türkiye’de yapılacak olan seçime dikkat çekilerek faşist AKP-MHP rejimine karşı mücadelenin daha da yükseltileceği belirtildi. Açıklamada, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü Kürt kadınlarının öncülüğünde büyük bir coşkuyla kutladık. 8 Mart’ta aldığımız coşkuyla Newroz’u daha görkemli kılacağız. Bugün bütün dünyada yankısını bulan ‘Jin Jiyan Azadî” felsefesiyle devrime yürüyoruz. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimin de startını, kutlayacağımız Newroz’da vereceğiz. Faşist iktidar kendine göre hazırlık yapıyor ancak başta kadınlar ve gençler olmak üzere Kürt halkı, bu oyunları boşa çıkaracak güçtedir” ifadeleri yer aldı.

AKP-MHP faşist iktidarının gerilla mücadelesi karşısında yenildiğine vurgu yapılan açıklamada gerillalara karşı kullanılan kimyasal silahların asla kabul edilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Türk devletinin insanlık suçu işlediğine dikkat çekilen açıklamada, “Önderliğimize yönelik ağırlaştırılmış tecride karşı Önder Apo’nun İmralı direnişi ile boşa düşen faşist iktidar, yenilgisini örtbas etmek için gerillalara yönelik insanlık suçu işliyor. Kimyasal silahlarla, yasaklanmış zehirli gazlarla saldırı gerçekleştiriyor. Bu yılki Newroz aynı zamanda Özgürlük Gerillası'nı savunma Newroz'udur. Halklarımızın Newroz’unu kutluyor, herkesi 28 Mart’ta yapacağımız merkezi Newroz’a davet ediyoruz” diye belirtildi.

ELDE EDİLECEK GELİRLER DEPREMZEDELERE AKTARILACAK

İsviçre Newroz tertip komitesinin verdiği bilgiye göre, Newroz etkinliklerinde elde edilecek gelirin tamamı, deprem için başlatılan yardım kampanyasına aktarılacak. Kutlamanın yapılacağı Fribourg Forum’da hazırlıklar tamamlandı. Her kantonda otobüslerin kaldırılacağını dile getiren tertip komitesi, koşulları olmayanların yerel meclislere başvurmasını istedi. Tertip komitesi, 20 Mart’ı 21 Mart’a  bağlayan akşam bütün kantonlarda meşaleli yürüyüşler yapılacağını söyledi.

NEWROZ RESEPSİYONLARI VERİLECEK

Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle bu yıl İsviçreli siyasetçilerin ağırlıkta katılacağı Newroz resepsiyonu gerçekleşecek. İsviçre’nin Lozan ve Basel kentlerindeki Newroz resepsiyonları 22 Mart günü, Zürih'teki resepsiyon ise 23 Mart’ta verilecek. İsviçre CDK-S Dış ilişkiler sözcüsü Asmin Engin’in verdiği bilgilere göre; üç ayrı yerde gerçekleşecek resepsiyonlara yerel ve federal parlamento üyeleri, belediye ve kanton başkanları ile siyasi parti temsilcileri katılacak. 

Lozan Antlaşması’nın 100. yılına karşı oluşturulan komite tarafından Lozan’da bulunan tarihi Casino de Montbenon binasında 22 Mart Çarşamba bir Newroz resepsiyonu düzenlenecek. Newroz resepsiyonuna KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, İsviçre Federal Parlementerleri Denis de la Reussille - POP(İşçi Partisi) , Laurence Fehlmann Rielle - Sosyalist Parti, Raphaël Mahaim - Yeşiller, Stéfanie Prezioso Batou - Ensemble à Gauche ( Birlikte Sol Hareketi) katılarak konuşma yapacak. Resepsiyona çok sayıda yerel parlamento üyesi ve siyasi parti temsilcileri de katılacak.

Basel’deki Newroz resepsiyonu da 22 Mart Çarşamba günü saat 18.30’da Keserne Haus binasında gerçekleştirilecek. Basel Kanton Meclisi'nin Kürt Başkanı Bülent Pekerman’ın da katılıp açılış konuşması yapacağı resepsiyonda FEDA Eşbaşkanı Demir Çelik de bir konuşma yapacak. Basel’de faaliyet yürüten SP, SVP, LDP, GLP, Grüne, GGG ve BastA partisinin yerel ve federal meclis parlamenterleri de katılacak.

Zürih kantonundaki Newroz resepsiyonu ise 23 Mart Perşembe günü saat 18.30’da Kirchgemeindehaus’da yapılacak. Resepsiyonda CDK-S Dış ilişkiler sözcüsü Asmin Engin bir konuşma yapacak. Zürih'te bütün siyasi partilerin davet edildiği resepsiyona katılımın yüksek olması bekleniyor.