İsviçre’nin 4 kentinde tecrit protestosu

Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecridin kırılması için Leyla Güven öncülüğünde binlerce kişinin sürdürdüğü süresiz ve dönüşümsüz açlık grevleri ile ölüm orucu direnişine dikkat çekmek amacıyla İsviçre’de eylemler düzenlendi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan ağırlaştırılmış tecridi protesto eylemleri sürüyor. İsviçre’nin Luzern, Bern, Cenevre ve Delémont kentlerinde eylemler düzenlendi.

LUZERN’DE 3 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ SONLANDIRILDI

İsviçre’nin Luzern kentinde tecrit ve açlık grevleri ile ölüm oruçlarına dikkat çekmek için kent merkezinde kurulan eylem çadırında sürdürülen 3 günlük açlık grevi bugün sonlandırıldı.

Açlık grevi eylemine katılan eylemciler ANF’ye konuşan Zelal Özkan “Öcalan bizim irademizdir. Ona uygulanan tecrit tüm Kürt halkına uygulanmıştır. Bugün faşist devletin tutsak analarına uyguladığı şiddet ve işkence tüm Kürt halkına uygulanmıştır. Tüm Avrupa devletlerine ve uluslararası kurumlara buradan sesleniyorum. Bu sessizliğinize artık son verin. Tecrit kaldırılsın, çocuklarımız yaşasın” diye konuştu.

Saliha Öcalan ise şunları belirtti: “3 gündür burada tecrit işkencesine, açlık grevlerine ve ölüm oruçlarına dikkat çekmek için açlık grevindeyiz. Ölümler yaşanmadan tecrit bir an önce kaldırılmalı yetkili devlet ve kurumlar asli görevlerini yerine getirmeli.”

Beyaz tülbentli barış anaları Luzern’de bulunan St. Leodegar kilisesinde Açlık Grevi ve ölüm orucu direnişçileri için mum yakıp dua ettiler. Yine Tele 1 ve Zaitung Gazete ile televizyonlarına giden eylemciler burada hazırladıkları dosyaları yetkililere teslim etti.

BERN

CDK-Bern’in çağrısıyla beyaz tülbentli barış anaları öncülüğünde Waisenhausplatz’da oturma eylemi gerçekleştirildi.

Üzerinde “Yaşamı savunanlardan korkuyorlar, çünkü devlet ölümlerden kendini var ediyor”, “Kürt aktivistler Öcalan’a yönelik tecrit ve izolasyona karşı bedenlerini ölüme yatırdı” yazılı pankartlar taşındı. Yaklaşık 1 saat süren sessiz oturma eylemi daha sonra sonlandırıldı.

CENEVRE

Cenevre Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde ve Delémont kentinde ise merkez tren istasyonu önünde aynı amaçla eylemler gerçekleştirildi.

Açlık grevleri ile ölüm oruçlarının gelmiş olduğu kritik aşamaya dikkat çekmek ve uluslararası kamuoyunun suskunluğunu protesto için yarın Cenevre kentinde 2 gün sürecek olan merkezi, kitlesel oturma eylemi gerçekleştirilecek. Eylem 16 - 17 Mayıs’ta saat 13.00 - 18.00 saatlerinde Place des Nations - BM önünde gerçekleştirilecek.