İsviçre: Türkiye hukuk devleti kurullarına uymalı

Radikal sol koalisyon EAG parlamenteri Stefanie Prezioso’nun soru önerisini yanıtlayan İsviçre hükümeti, Türkiye’nin hukuk devleti kurallarına uymasını istedi.

Geçtiğimiz Aralık ayında Radikal sol koalisyon EAG parlamenteri Stefanie Prezioso, Türkiye’de Kürtlere yönelik tırmanan baskılar ve cezaevindeki hak ihlallerine karşı İsviçre Federal Parlamentosu’na bir soru önerisi vermişti. Prezioso, Federal Konsey’in yanıtlaması için verdiği soru önergesinde “Federal Konsey Türkiye’de insan haklarına saygı için ne yapıyor?” sorusunu yöneltmişti.

Prezioso’nun soru önerisine yanıt veren Bern hükümeti, Federal Dışişleri Bakanlığı (EDA)’nın Ankara’da bulunan büyükelçilikleri üzerinden Türkiye’deki insan hakları durumunu, özellikle de azınlıklara yönelik yaşananları yakından izlediğini bildirdi.

Hükümet, ayrıca şu ana kadar birçok Türkiye’deki yetkililerle gerçekleştirdikleri temaslarda düzenli bir şekilde “insan hakları ve hukuk devletinin temel şartlarını uygulayın” biçimde çağrılarda bulunduklarını hatırlattı.

‘AK’NİN GİRİŞİM VE KARARLARINI DESTEKLİYORUZ’

Türk devletine yönelik çağrılarını bir kez daha yapan İsviçre hükümeti, Türkiye’deki tutsakların yaşam şartlarının düzeltilmesi için Avrupa Konseyi’nin (AK) girişim ve projelerini desteklerini duyurdu.

İsviçre hükümetti devamla şu açıklamayı yaptı:

“AK Bakanlar Komitesi’nin AİHM’in aldığı kararların bütün ülkeler için geçerli olması için yürüttüğü çalışmaları destekliyoruz. Ayrıca hem Ankara’daki İsviçre’nin Büyükelçisi hem de İstanbul’daki konsolosluk, insan hakları alanında çalışan hükümet dışı sivil toplum kuruluşlarla temas halindedir. İsviçreli temsilciler de düzenli biçimde davaları yerinde takip ediyorlar.”