İsviçreli partiler Türk devletine yaptırım istedi

İsviçreli siyasi partiler ile Kürdistanlı ve Türkiyeli kurumlar, Türk devletinin Kürt halkı ve muhalif kesimlere yönelik saldırılarına karşı yaptırım çağrısında bulundu.

Vaud kantonunun parlamentosunda yer alan İsviçreli siyasi partiler Solidarités, Yeşiller (Les Verts), İşçi Partisi (POP), Sosyalist Parti (SP/PS), Kadın Grevi İnisiyatifi ile Kürt Toplum Merkezi (CDK-Lozan), Lajîn Kadın Meclisi, İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonu (İGİF), Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu (İDHF), İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu'nun  (İTİF) aralarında yer aldığı kurumlar tarafından Lozan kentinde bir basın açıklaması düzenlendi.

Basın açıklamasında, AKP-MHP iktidarının başta Kürt halkı ve kadınlar olmak üzere tüm muhalif kesimlere yönelen baskı ve şiddet terörüne son verilmesi istendi. Açıklamada, İsviçre devleti ve Avrupa devletlerinden Türk devletine karşı yaptırım talebinde bulunuldu.

'AKP KADIN SOYKIRIMINI MEŞRULAŞTIRDI'

Lozan İşçi Partisi Belediye Meclis Üyesi Sevgi Koyuncu tarafından okunan çağrı metninde şu ifadeler yer aldı:
"Türkiye'de başta Kürtler, kadınlar ve aydınlar olmak üzere bütün muhalif kesimler üzerinde ağır bir baskı uygulanıyor.
17 Mart Çarşamba günü HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldü. Aynı gün 6 milyon 500 bin kişinin oy verdiği HDP hakkında Türkiye Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından kapatılma davası açıldı ve 687 HDP yöneticisi hakkında siyaset yapma yasağı talep edildi.
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 17 Mart tarihinden beri mecliste direniyor ve teslim olmayacağını belirtiyor. Gergerlioğlu barış çağrısı içeren bir tweeti paylaştığı için 2,5 yıl hapse mahkum edildi.
19 Mart'ta ise Türk devleti, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan bir duyuru ile İstanbul Sözleşmesi'nden tek taraflı çekildi. Bu sözleşme Avrupa Konseyi düzeyinde Türkiye'de artan kadın cinayetleri, taciz, tecavüz ve genel olarak kadın haklarının kısıtlanmasının önüne geçilmesi açısından bir umut olarak görülüyordu. Günde ortalama 4 kadının öldürüldüğü Türkiye ve Kürdistan'da Recep Tayyip Erdoğan'ın tek taraflı olarak İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmesi kaygı vericidir. AKP hükümeti resmi olarak kadın soykırımını meşrulaştırmıştır.

İMRALI TECRİDİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye cezaevlerinde binlerce politik Kürt tutsağın cezaevlerindeki baskılara son verilmesi ve Kürt lider Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla başlatılan açlık grevi 118. günde.
Bizler aşağıda imzası bulunan kurumlar Türkiye Devleti hükümetine çağrıda bulunuyoruz;
1- 6 buçuk milyonun oyunu alan HDP üzerindeki baskılar son verilmeli, özgür siyaset yapma olanakları sağlanmalı, ifade özgürlüğü güvenceye alınarak başta Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği iade edilerek tutuklu tüm seçilmişler serbest bırakılmalıdır.
2- Kadınların can güvenliğini tehlikeye atan İstanbul Sözleşmesi'nden  çıkılması kararından bir an önce vazgeçilmeli ve kadın hakları güvenceye alınmalıdır.
3- 118 gündür açlık grevinde olan tutsakların talepleri karşılanmalı, cezaevlerindeki koşullar düzeltilmeli ve başta Kürt lider Abdullah Öcalan olmak üzere tüm politik tutsaklar serbest bırakılmalıdır."
Basın metninin okunması sonrası Solidarités Kanton Vaud Milletvekili Hadrien Buclin, Sosyalist Parti Kanton Genel Sekreteri Andréa Munger, POP Kanton Vaud Başkanı Anaïs Timofte, Kanton Vaud Lozan Yeşiller Grup Başkanı İlias Penchard ile Kadın grevi sözcüsü tarafından yapılan konuşmalarda, İsviçre devletinin yaptırım uygulaması çağrısında bulunuldu.