Österberg: Kürtlere yönelik suçlamalar çok talihsizdi

İsveç hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi’nin Milletvekili Anders Österberg, Palme’nin katledilmesinden sonra Kürtlere yönelik suçlamaların talihsizlik olduğunu söyledi.

ANF’nin Palme cinayeti hakkındaki sorularını yanıtlayan Österberg, soruşturmanın artık sona erdiğini, polis şefi ve başsavcının düzenledikleri ortak basın toplantısında son noktayı koydukları ve davanın artık kapandığını belirtti.

Österberg, Palme’nin kim veya kimler tarafından öldürüldüğü konusunda bir yorum yapmasının güç olduğunu ve ayrıca bunun kendi görevi olmadığını dile getirdi.

Palme cinayetinden sonra Kürtlere yönelik suçlamaların İsveç ve dünyanın her tarafındaki Kürtlerin ruhunda derin yaralar açtığını ve İsveç’teki bazı Kürtlerin polislerin baskı ve tacizlerine uğradıklarını belirten Österberg, “Kürtlerden bazıları bunu atlattı ama bazılarının yaraları iyileşmedi. Bu yaralar hala açık. Yaraların iyileşebilmesi ve olanların geride kalması gerekir. Kürtlere yönelik suçlamalar çok talihsizdi” dedi.

ÖNERİ VE TARTIŞMALARA AÇIĞIZ

Kürtler ve Asuri-Süryanilerin cinayetin Kürtlerin üzerine yıkmaya çalışan İsveç’ten özür dilemesi talebinde bulunduğunu hatırlattığımız Österberg şunları belirtti: “Biz öneri ve tartışmalara açığız. Kapsamlı bir incelemeden sonra böylesi bir talep yerine getirilebilir. Olanları derinden incelemek ve yeniden değerlendirmek gerekir.”

Östeberg, Kürt, Alevi ve diğer azınlık halklarla yakın ilişki içinde. Pek çok kez bu halkların sorunlarını parlamento gündemine getirdi ve İsveç Hükümeti’nden HDP, Kürtler, Aleviler ve azınlık diğer haklara karşı baskı ve saldırıların durdurulması için konuyu uluslararası platformlara taşımasını istedi.

AYRINTILI BİLGİLERE İHTİYAÇ VAR

Yazılı bir soru önergesiyle Kürtlerin özür dilenmesi talebini parlamentonun gündemine getirip getiremeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:

“Bu konuyu İsveç’te bulunan Kürt diasporasıyla konuşmak ve tartışmak gerekiyor. Sadece özür dilemek yetmiyor, özür dilemenin aynı zamanda uzlaşmayı da beraberinde getirmesi gerekiyor. Uzlaşmayı sağlayacak en iyi yol da diyalogdur. Kürtlerin o sıralar olanları ayrıntılı bir biçimde gündeme getirmeleri gerekir. Konuyu gündeme getirebilmem için ayrıntılı bilgilere ihtiyaç var.

İsveç’in özür dilemeden önce tarihi gerçekleri ele alması gerekiyor. Olayın temelinde ne olduğunu ve en iyi uzlaşma biçiminin hangisi olduğunun iyice araştırılması gerekir. Bu konu sadece Dışişleri Bakanıyla ele alınıp çözülemez. Tarihçilerin konu üzerinde temelden çalışma yapmaları ve görüş belirtmeleri gerekiyor.”

HDP YÖNETİCİLERİ TELE KONFERANS ARACILIĞIYLA İSVEÇLİ MİLLETVEKİLLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan HDP'nin yöneticileri, İsveç Parlamentosu’nda Dış Politika Komisyonu ve parlamento bünyesinde bulunan tüm siyasi partilerin temsil edildikleri Kürt Halkıyla Dayanışma Komitesi üyesi milletvekilleriyle tele konferans aracılığıyla görüştü.

Aynı zamanda Sosyal Demokrat İşçi Partisi'nin Dış Politika Üyesi olan Anders Österberg, HDP'nin uluslararası ilişkiler sorumlularıyla gerçekleştirdiği konferansta Türkiye ve Kuzey Kürdistan'daki son gelişmeleri ele alıp tartıştıklarını söyledi.

İnsan hakları ve demokratik değerlere saygı açısından Türkiye'de gerilemeler olduğunu gözlemlediklerini belirten Österberg, “Biz Türkiye'deki HDP'li dostlarımızla devamlı ilişki içindeyiz” dedi.

HDP’ye yönelik son dönemde yoğunlaşan baskı ve saldırılara karşı dayanışmayı daha da güçlendireceklerine vurgu yaptı.