Özgürlük Nöbeti SMJÊ üyesi kadınlarda

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü şiarıyla 427 haftadır düzenlenen özgürlük nöbetini bu hafta SMJÊ üyesi Êzidî Kürt kadınlar yürütürken, eylemcilerden Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı sahiplenme çağrısı yapıldı.

Fransa’nın Strasbourg şehrindeki Avrupa Konseyi (AK) önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için düzenlenen möbeti eylemi, bu hafta Siwana Meclise Jinên Êzidi Ewropa (SMJÊ) üyesi kadınlar tarafından devralındı. Geçtiğimiz hafta nöbette olan Almanya’nın Oldenburg şehrinden Kürdistanlılardan nöbeti alan grupta Nure Alkış, Zero Al, Cihan Hewran, Fikriye Ferho ve Güle Kurt yer alıyor.

SOYKIRIMCI POLİTİKALARA KARŞI BİRLİK MESAJI

Grup adına konuşan Fikriye Ferho, Kürt halkına karşı uygulanan katliam politikalarına karşı birlik olunması gerektiğini vurguladı. Yaşananların sadece Êzidî Kürtler için değil tüm Kürtler için 74’üncü Ferman olduğunun altını çizen Ferho, ortak tavırla imha zihniyetine karşı durulabileceğini dile getirdi.

Kürt halkına dayatılanın zulüm, sürgün ve katliam olduğunu söyleyen Fikriye Ferho, “Önderimizin barış içinde yaşam çağrılarına karşı her gün işkence ve zulümle cevap verilmekte” dedi.

Katliam politikalarına en çok annelerin ‘dur’ demesi gerektiğini söyleyen Ferho, “Kürt halkının genel olarak Önderine ve şehitlerine sahip çıkma zamanıdır” dedi.

AK VE CPT’YE GÖREVLERİ HATIRLATILDI

SMJÊ üyesi kadınlar, Avrupa Konseyi (AK) ve ona bağlı yetkili kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) çağrı yaparak, sorumluluklarını yerine getirmelerini de istediler. Açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride sessiz kalınmasının yürütülen katliam politikalarına suç ortağı olmak anlamına geleceği belirtildi.

SMJÊ üyeleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Ortadoğu’daki tüm halkların birlikte, özgür ve barışçıl yaşamının garantisi olacağı da vurgulandı.

KÜRT KADIN KURUMLARI ÖZGÜN GRUPLARIYLA DA KATILIYOR

Kürt Halk Önderi için düzenlenen “Öcalan’a Özgürlük Nöbeti” 25 Haziran 2012’de başlatılmıştı. Eyleme bugüne kadar Avrupa’daki yüzlerce Kürt kurumunun üye ve yöneticileri bizzat katılarak Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğü için çalışma yürüttü. Geride kalan 427 haftada 2 bine yakın kişi bizzat nöbette yerini alırken, grupların çoğunda kadınlar da yerini aldı. Kürt kadın kurumları ayrıca kendi özgün gruplarıyla eylemde yerlerini alıyor.

Özgürlük Nöbeti, AK ve CPT’nin yanı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) de olduğu Orangerie ve Robertsau semtlerinin kesişme noktasında düzenleniyor. Eylem boyunca yüz binlerce kişi broşür, bildiri, kitapçık veya doğrudan sözlü olarak bilgilendirildi.