Şehit Jiyan Timoqî için Winterthur'da anma

Şehit Jiyan Timoqî için Winterthur’da yapılan anmada konuşan Şemsettin Tunç, kızı Jiyan’ın, ailenin bu mücadele için verdiği 10’uncu şehit olduğunu belirtirken, onun hareketli, dürüst ve haksızlığı kabul etmeyen biri olduğunu söyledi.

İşgalci Türk ordusunun 2023 yılının Kasım ve Aralık ayları içinde kimyasal silah ve taktik nükleer bombalarla gerçekleştirdiği saldırılarda şehit düşen 5 gerilladan biri olan Jiyan Timoqî (Dilan Tunç) İsviçre’nin Winterthur kentinde anıldı.

Winterthur Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan anmaya şehit Jiyan Timoqî’nin ailesi, İsviçre Şehit Aileleri Derneği (KOMAW), İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) temsilcileri ve İsviçre'nin birçok kantonunda yaşayan Kurdistanlılar katıldı.

Kurdistanlıların çok yoğun ilgi gösterdiği anma, Kurdistan şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Daha sonra KOMAW adına Mustafa Karahan, Kurdistan Özgürlük Şehitlerinin anlam ve önemine ilişkin kısa bir konuşma yaptı. Karahan, "Dört parça Kurdistan'da çok çetin bir savaşın içindeyiz. Kürt düşmanları dört parça Kurdistan'da büyük bir katliam yapmak istiyorlar. Özgürlük Gerillası da bunun karşısında kendilerini feda ediyorlar. Bunlardan biri de heval Jiyan'dır" dedi. 

Şehit Jiyan Timoqî'nin babası Şemsettin Tunç da bir konuşma yaptı. Tunç, "Şehit Jiyan, ailemizin onuncu şehididir. Ailem bu mücadeleye 10 şehit vermiştir. Şehit Jiyan'ın 'Özgür Yaşam' üzerine yaptığı değerlendirmeler üzerimde çok büyük bir etki yarattı. Şehit  Jiyan çok hareketliydi, dürüsttü ve haksızlığı kabul etmezdi. Hep bir arayış içindeydi. Kadının ezilmişliğini kendine dert ederdi. Araştırmaları hep kadının varlığı üzerineydi. Neden kadın hep eziliyor, derdi. Evde de böyleydi" dedi.

Şemsettin Tunç, bir de kızına ithafen kaleme aldığı “Ez Jiyan im” adlı şiiri okudu. 

"Şehîd namirin" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarının atıldığı anma, sinevizyon gösterimi ile son buldu.