Şengal'i sahiplenme eylemleri sürüyor-YENİLENDİ

Bağdat ile Hewlêr arasındaki Şengal anlaşması ve Irak hükümetinin Şengal'e binlerce asker göndermesine karşı Avrupa'da çok sayıda kentte protesto eylemleri devam ediyor.

GIESSEN

Almanya'nın Giessen kentindeki protesto eylemi Kirchenplatz’da gerçekleşti. Eylem sırasında yapılan konuşmalarda, Şengal'i hedef alan anlaşma ve askeri sevkiyat kınandı.

Eylemde sık sık ‘"Bimre îxanet", "Uluslararası dayanışmayı büyütelim", "Kürdistan’daki soykırıma son", ‘Bijî Berxwedana YBŞ, YJŞ" ve "Bijî berxwedana Şengalê" sloganları atıldı.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim kentinde DKTM, Jinên Ciwan ên Têkoşer ve Tevgera Ciwanên Şoreşger öncülüğünde bir miting yapıldı.

Berliner Platz meydanında toplanan Kürtler, “Artık sessizlik yok! Şengal’deki katliamı durdurun” yazılı pankart ile Şengal halkını DAİŞ saldırılarından koruyan HPG komutanı Şehîd Agit Civyan’ın fotoğrafının yer aldığı pankart açtı.

Eylemde sık sık “Bijî Berxwedana Şengalê” sloganı atıldı. Eylem, 26 Kasım Perşembe günü düzenlenecek Şengal eylemine katılım çağrısı ile sona erdi.

DORTMUND

Almanya'nın Dortmund kentinde de aynı amaçla bir eylem gerçekleştirildi. Bu eylemde Şengal'de 2014'teki soykırım saldırıları ve Erdoğan-DAİŞ ortaklığına dikkat çeken bir pankart açıldı. 

BERN

İsviçre'nin Bern kentinde eylem yapan Kürtler, "Êzidîlerin 75'inci kez soykırıma uğramasına izin vermeyeceğiz", "Şengal'in geleceği Şengal halkına bırakılmalıdır" yazılı pankartlar açtı.

Şengal lehine sloganların atıldığı eylemde, anlaşmayı kınayan ve geri çekilmesini isteyen bir açıklama da yapıldı.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris bölgesindeki Evry ve Villeneuve Saint George Meclisleri, Bağdat ve KDP'yi protesto etti. Griny merkezinde yapılan eylemde PKK ve YPG bayrakları da taşındı.

Basın açıklamasını okuyan Villeneuve Saint George Meclisi Eşbaşkanı Ali Lice, Kürt halkını Şengal Direniş Birlikleri YBŞ etrafından kenetlenmeye ve "75'inci fermana karşı ulusal demokratik duruş" sergilemeye çağırdı.

Paris'in Villiers le Bel banliyösünde de saat 19.00'da tren garı önünde bir yürüyüş başlatıldı. Kürt gençleri “Şengal’deki Katliamı Durdurun” ve birçok dile yazılmış “Öcalan’a Özgürlük” pankartlarını açtılar.

Gençler, bir süre yolu trafiğe kapatarak “Kürdistan Faşizme Mezar Olacak” sloganlarıyla eylemlerine devam ederken, Şengal anlaşması sona ermeden eylemlerine kesintisiz devam edeceklerini duyurdu.

BORDEAUX

Fransa'nın Bordeaux kentinde TCŞ ve TEKO-JIN tarafından merkez tren garı önünde bir sivil itaatsizlik eylemi yapıldı.

Şengal için yapılan eylemde Bağdat-Ankara-Hewler arasındaki ittifak kınandı. Eylemciler gar içerisine girerek ‘Bijî Serok APO’, ‘Bijî Berxwedana Şengalê”, ‘Bimre Îxanet’ ve “Jin, Jiyan, Azadî” sloganlarını attı.

Eylemciler ayrıca “Şengal’deki TC-Irak-KDP katliamını durdurun” yazılı pankart açtı.

Bir süre burada sloganlarla eylemlerini sürdüren gençler, gar dışına çıkarak kısa süren bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Bağdat-Hewlêr anlaşmasıyla 10 bin Irak askerinin Şengal’e sevkine karşı TCŞ ve TEKO-JIN aktivisti gençler, İsviçre’nin Solothurn kentinde bir eylem düzenledi.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya kentinde en işlek yerlerden biri Belle de Mai meydanında toplanan TCŞ’li gençler, Şengal için bir yürüyüş yaptı.

‘”Liberté pour Öcalan”, “Katil Erdoğan” ve “Bimre Îxanet” sloganlarının atıldığı eylemde, “Şengal üzerindeki işgale karşı başkaldır’ yazılı pankart açıldı. Eylem yaklaşık yarım saat sürd.

SOLOTHURN

İsviçre'nin Solothurn kentinde TCŞ ve TEKO-JIN tarafından Şengal'i sahiplenmek için bir üst geçitte, “Defend Şengal – Türkei + KDP +IS Hände Raus Aus Şengal” (Şengal’i Savun – Türkiye, KDP, DAİŞ elini Şengal’den Çek” yazılı pankart açıldı.

Eylem sırasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posteri ile TCŞ ve PKK bayrakları açıldı.

Bir süre eylemlerini sürdüren gençler, daha sonra sloganlarla alandan uzaklaştı.