‘Şengal’in sahibi Êzidîlerdir’

Irak merkezi hükümeti ve KDP eliyle Şengal’e yönelik tehdit ve işgalci politikalar Hamburg’da düzenlenen bir mitingle protesto edilirken, Şengal’i sahiplenme çağrısında da bulunuldu.

Hamburg DKTM ve Rojbin Kadın Meclisinin çağrısı ile düzenlenen miting Sternschanze semtinde yapıldı.

“Ey Raqip” eşliğinde saygı duruşu ile başlayan mitingde bir konuşma yapan Êzidî temsilcisi Aziz Atalan yaptığı konuşmada “Êzidîleri av gibi barbar DAİŞ çetelerinin önüne atan Irak hükümeti ve KDP bugün de topraklarına göz dikiyor.

Dün Êzidîlerin namusu pay-ı mal edilirken, kadınları Reqa, Musul’da köle pazarlarında satılırken, erkeklerinin başı kesilirken sessiz kalanlar ve bizi kaderimizle baş başa bırakıp kaçanların bizim adımıza konuşmaya hakkı yok” dedi.

Atalan, Avrupa’da yaşayan Êzidîlerin bu konuda duyarlı davranması gerektiğini söyledi.

İnsan hakları savunucusu yazar Anja Flach da şöyle konuştu: “Bizler bu güzel havada yaşamın ve baharın tadını çıkarırken, dünyanın en kadim halklarından olan Êzidîler hala katliam ve tehdit altında yaşamlarını sürdürüyor. Yapılan acılar yetmiyormuş gibi Irak hükümeti onlara yeni acılar yaşatmak ve onları yaşadıkları topraklarda iradesiz kılmak istiyor. Buna sessiz kalmayalım ve acılarına ortak olalım."

Eylem "Bıji berwedana Şengalê”, “Êzidî halkı yalnız değildir" sloganlarıyla sona erdi