AB’ye göçmenlere karşı İHA eleştirisi

Avrupa Birliği, 100 milyon Euro bütçeli Akdeniz’deki göçmen rotalarını izleme amaçlı insansız hava aracı projesi nedeniyle sivil toplum örgütleri tarafından eleştiriliyor.

STÖ temsilcileri AB'nin sınır kuruluşu Frontex'i göçmenleri uzaktan izlemek ve tehlikedeki insanlara karşı sorumluluklarından kaçınmak için teknolojiye yatırım yapmakla suçladı.

Bu ayın başlarında Frontex, Airbus ve İsrail silah şirketi Elbit Systems ile "denizde her türlü düzensiz veya yasadışı faaliyete karışan her deniz aracını" izlemek için askeri sınıf insansız hava araçları için sözleşme imzaladı.

AB, hava gözetiminin hayat kurtarmaya yardımcı olduğunu söyledi. Ancak Haziran ayında bir grup göçmen kurtarma STK'sı, AB'nin kendi deniz devriyelerini sonlandırırken, Avrupa'nın hava operasyonlarının on binlerce kişinin Libya sahil güvenliği tarafından gözaltına alınmasına yol açtığını iddia eden bir rapor yayınladı.

Önümüzdeki yıl başlaması beklenen yeni drone operasyonları, Frontex'in Yunanistan, İtalya ve Malta arasındaki üslerden neredeyse gerçek zamanlı gözetleme görmesine izin verecek.

Airbus’ın savunma kanadının satış müdürü Oliver Nuffer, Frontex'in askeri olmayan ilk müşterisi olduğunu söyledi. Firma, kızılötesi kameralar ve deniz radarları ile donatılmış İsrail Heron 1 uçağını çalıştıracak.

Her iki tip insansız hava aracı da çoğunlukla Gazze'de olmak üzere savaş koşullarında konuşlandırıldı, ancak silahsız olacak.

İngiliz Independent gazetesine açıklamalarda bulunan ve ihalenin bir yıl önce yayınlanmasından bu yana AB komisyonunu defalarca sorgulayan Alman Milletvekili Özlem Demirel, Avrupa sınır güçlerini teknolojiyle donatmanın "skandal" olduğunu söyledi. "AB’nin dış sınırı giderek askerileşiyor, çünkü gözetleme dronları öncelikle askeri teknolojidir" dedi.

Demirel, milislerle bağlantısı yönündeki eleştirilere ve kaçakçılıkla ilgili suçlamalara rağmen, AB'nin finanse ettiği ve eğittiği Libya sahil güvenliği ile ortaklığını da eleştirdi.

Frontex’in bütçesi, geçen yılki 333 milyon avro iken 2015 yılında 142 milyon avro olan bu yıl 460 milyon avroya çıktı, çünkü Avrupa sınırlarını daha çok denetlemeye odaklandı.

Geçen yıl, sınır ötesi hareketleri tespit etmek için pikap araçlarına ve kamyonetlere monte edilebilecek kızılötesi kameralı ve radarlı mobil gözetim sistemleri için ihaleler verdi.