Abdukerim Omar: El Hol saatli bir bomba

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Abdulkerim Omar, DAİŞ'li kadın ve çocukların tutulduğu El Hol Kampı'nın saatli bir bomba olduğunu söyledi.

Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Bürosu Eşbaşkanı Abdulkerim Omar,  Avrupa temaslarının Finlandiya durağında Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile bir araya geldi.
Toplantının gündeminde Demokratik Suriye Güçleri'nin (SDG) denetimindeki cezaevlerinde tutulan Finlandiya vatandaşı DAİŞ'liler ve El Hol Kampı'ndaki eş ve çocukları vardı.
Omar, Haavisto ile yaptığı görüşmede, Rojava ve Kuzey Suriye'deki demokratik yönetimin cezaevinde tuttuğu DAİŞ çeteleri ve El Hol Kampı'ndaki akrabalarını tek başına bakacak ve geçindirecek olanaklara sahip olmadıklarını söyledi. Finlandiya vatandaşı DAİŞ'liler ile eş ve çocuklarının Finlandiya tarafından kabul edilmesini istedi.
Görüşmenin ardından Finlandiya medyasına açıklamalarda bulunan Omar, Rojava'daki yönetimin elinde tutuğu DAİŞ'lilerin yargılanmaları için gerekli bilgi ve kanıtları topladığını söyledi.

'DAİŞ'İN BAŞKENTİNİ EL HOL'A TAŞIDIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ!'

Kuzey Suriye ve Rojava'daki yönetimin DAİŞ'lilerin yargılanma ve bakımlarını tek başına yapmasının güçlüçlerine dikkat çeken Omar, ”El Hol Kampı'ndaki durum oldukça kötü. DAİŞ'in başkentini oraya taşıdığını söyleyebiliriz. El Hol saatli bir bomba” dedi.
Omar, radikal unsurları El Hol Kampı'ndan başka bir yere taşımak ve çocukların daha da radikalleşmelerini önlemek için okula göndermeyi planladıklarını belirterek, "Eğer çocuklar El Hol Kampı'nda büyürlerse babalarından daha beter teröristler olabilir" şeklinde konuştu.
Avrupa Birliği, Avrupa ülkeleri ve Finlandiya'nın Rojava yönetimine destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.

ORTAK MAHKEME KURMA ÖNERİSİ

Omar, Dışişleri Bakanı Haavisto'ya DAİŞ'lilerin yargılanmaları için bir öneride bulundu. Finlandiya vatandaşı olan DAİŞ'lilerin Rojava ve Kuzey Suriye yönetimi ve Finlandiya tarafından kurulacak bir mahkeme tarafından yargılanabileceklerini belirtti, "Bu duruşmaları Kuzey Suriye'de yapmak daha akılcı olur. Orada kanıt ve tanıklarımız var” dedi.
DAİŞ'e karşı mücadelede uluslararası koalisyonun önemli bir rol oynamasına rağmen DAİŞ'in yenilgisinden sonra Kuzey Suriye ve Rojava'da yaşayan halkları yalnız bıraktığını söyleyen Omar, Batılı ülkeleri şu ifadelerle eleştirdi:
”Kendi ülkelerine tehdit oluşturdukları için Avrupa ülkeleri kendi vatandaşlarını almak istemiyor. Bu bize karşı yapılan bir yanlış.”
Dışişleri Bakanı Haavisto ise, Omar'la toplantıda ele aldıkları konular hakkında herhangi bir yorum yapmayacağını söyledi.

KRİZE YOL AÇMIŞTI

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında El Hol Kampı'ndaki Finlandiya vatandaşlarının geleceği tartışmalar ve bir hükümet krizine yol açmıştı. Muhalefette bulunan 4 parti, parlamentoya bilgi vermeden El Hol Kampı'ndaki kadın ve çocukları Finlandiya'ya getirmeyi planlamakla suçladıkları Haavisto için güven oylamasına gidilmesini talep etmişti.

İSKANDİNAVYA'DAKİ SOMALİLİ DAİŞ'LİLERİN AİLELERİ ÖRGÜTLENDİ

İskandivavya ülkelerinin hükümetlerinin El Hol Kampı'nda tutulan Somali asıllı kadın ve çocukları almada isteksiz davranmaları İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'da yaşayan akrabalarını harekete geçirdi.
Somalililerin aileleri, El Hol Kampı'nda tutulan yakınlarının Somali'ye gönderilmesini istiyor. Somali'ye giderek yetkililerle görüşen Yassin adlı bir kişi, İsveç Devlet Televizyonu'na görüşmelerin olumlu sonuçlandığını ve Cumhurbaşkanının El Hol'daki kadın ve çocukların Somali'ye getirilmesi talimatı verdiğini söyledi.
İskandinavya'da yaşayan 50 Somalili ailenin bir araya geldiğini söyleyen Yassin, "İsveç'te birbirimizle ilişkide olan 15 kişiyiz. Finlandiya, Norveç ve Danimarka'daki ailelerle de ilişkilerimiz var. Biz kendimizi İskandinavyalı olarak görüyoruz” dedi.

'2 AY SONRA YARGILAMAYA BAŞLAYABİLİRİZ'

Finlandiya Ulusal Haber Ajansı Yle'de yer alan bir haberde ise Rojava'daki yönetiminin DAİŞ'lilerin Kuzey Suriye'de kurulacak uluslararası bir mahkeme tarafından yargılanmaları talebinin karşılanmadığı belirtildi.
Bundan dolayı Kuzey Suriye ve Rojava yönetiminin DAİŞ'li erkekleri yargılamak için hazırlık yaptığı belirtildi. Yle'ye açıklamalar yapan Abdulkerim Omar, hazırlıklarını hızlı bir biçimde sürdürdüklerini ve 2 ay sonra DAİŞ'lileri yargılamaya başlayabileceklerini söyledi.