Açlık grevi direnişlerini sahiplenme eylemleri sürüyor

Almanya, İsveç, Fransa ve Hollanda’da alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, tecridi protesto ederken, açlık grevi direnişlerini selamladı.

Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve Leyla Güven öncülüğünde başta cezaevleri olmak üzere birçok merkezde devam eden açlık grevi direnişlerine destek vermek amacıyla Almanya’nın Nürnberg kentinde yüzlerce kişi yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş, “Öcalan’a özgürlük”, “Biji berxwedana zindana”, “Leyla Güven onurumuzdur” pankartları ve açlık grevleri eylemcilerin fotoğraflarıyla Aufsesseplatz’da yüzlerce kişi yürüyüşe başladı. Yürüyüşe Demokratik Kürt Toplum Merkezi, ATİK, AGİT, MLPD, Die Linke, Linke Liste gibi kurum üyeleri yanı sıra yüzlerce Kürt ve dostu katıldı. Yürüyüş boyunca “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana zindana” ve Almanca sloganlar atıldı. Yürüyüş güzergâhı üstünde olan Türk Konsolosluğu önünde kitle bir süre protesto gösterisi düzenledi. Kitle daha sonra buradan tekrardan yürüyüşe geçerek Lorenzkirsche meydanına kadar yürüdü.

Burada açlık grevi eylemcisi Şiyar Xelil, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride değinerek şunları söyledi: “Buradan bir kez daha belirtiyoruz. Gözlerinizi kapatabilirsiniz. Ama biz direnişimizle gözlerinizi açacağız. Bedeli ne olursa olsun, biz mücadelemiz ve direnişimizle tüm dünyanın gözünü açacağız, sessizliğini bozacağız. Kürt halkı olarak önderliğimizi özgürleştireceğiz. Önderliğimiz üzerindeki tecrit kırılana kadar direnişimiz sürecektir. Nasıl ki, Diyarbakır Zindan direnişinde zulme karşı büyük bir direniş olduysa bugünde o büyük direnişi göstereceğiz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından halaylarla protesto gösterisi sona erdi.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki insanlık dışı tecrit Berlin polisinin tüm engelleme ve provokasyonlarına rağmen aralıksız bir şekilde protesto edilmeye devam ediyor.

Kürdistanlılar Leyla Güven’in başlattığı ve yaklaşık 3 yüz direnişçinin katılımıyla devam eden tarihsel açlık grevi direnişine de çeşitli eylem ve etkinliklerle dikkat çekmeye devam ediyor.

Bu amaçla saat 15.00’da Tarihi Yıkık Kilise önünde bir araya gelen Kürdistanlılar daha etkinliğin başından itibaren polisin engellemeleriyle yüz yüze kaldı. Öcalan’a uygulanan tecridi protesto etmek amacıyla yapılmak istenen yürüyüşte Berlin polisi içinde Öcalan’ın resmi bulunan hiç bir pankart ve dövize izin vermedi.

Engellemelere rağmen saygı duruşuyla başlayan yürüyüşün açılış konuşmasını Berlin NAVDEM eşbaşkanı Yeko Ardıl yaptı.

Ardıl konuşmasında Strasburg ve Kassel’den direnenlerin selamlarını getirdiğini belirtti.

Daha sonra yürüyüşe geçen Kürdistanlılar üzerinde Leyla Güven, diğer direnişçiler ve Öcalan’ın resminin de olduğu pankartı taşıyınca polisin engellemesiyle karşılaştı.

K’Damm’ın merkezinde bulunan dört yolda protesto amaçlı yapılan oturma eylemine polis saldırdı.

Kürdistanlıları darp ederek 3 kişiyi gözaltına alan polis Kürdistanlılar tarafından sürekli olarak protesto edildi.

NAVDEM eş başkanı Melek Yula polisin saldırısını kınadı.

Yaklaşık 2 saat kavşağı trafiğe kapatan Kürdistanlıların eylemi gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılması üzerine protestolar ve de “Biji Serok Apo” sloganları eşliğinde sona erdi.

KÖLN

Köln'de de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebi ile düzenlenen açlık grevleri ile dayanışmak amacıyla bir eylem düzenlendi. Saat 14.00’da Köln HBF’de başlayan eylemde bir konuşma yapan Fed-Med eşsözcülerinden Engin Sever uluslararası kurumların sessizliğine dikkat çekti.

HDK Avrupa Eşsözcüsü Ali Mitil ise yaptığı konuşmada bugün Kürt halkı üzerinde tecridi, baskı ve şiddeti sonlandırmak için açlık grevleri direnişi etrafında tüm demokratik güçleri, daha güçlü mücadeleye ve direnişe çağırdı.

Duisburg kentinde 41 gündür süresiz açlık grevinde olan Mustafa Tuzak da yürüyüşe katılarak kısa bir konuşma yaptı. Tuzak, “Açlık grevleri Önderlikte ısrardır. Kürt halkının Önderlik etrafında kenetlenmesidir” dedi.

Ronak Rojhılat Kürt halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi kabul etmediklerini belirterek şöyle konuştu: “Leyla Güven ve arkadaşlarının direnişini selamlıyorum. Bu fedai duruş karşısında eğiliyorum. Önderliğimizin üzerindeki tecrit 20 yıldır sürüyor. Bu tecridi kırmak için daha güçlü bir direniş ve mücadele gerekiyor. Arkadaşlarımızın fedai direnişleri karşısında kenetlenelim ve mücadeleyi büyütelim.”

Yapılan eylemde bütün kurum temsilcileri kendi sembollerini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep eden bayraklar, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin pankartları, dövizlerini taşıdı. Krefeld’de tecridi protesto etmek amacıyla bedenini ateşe veren Kürdistanlı Uğur Şakar’ın fotoğrafları da taşındı.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de bir miting düzenlendi. Europa Galeri önünde düzenlenen mitingde çok sayıda bildiri de dağıtıldı.

Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kınandığı konuşmalar da mitingde yapıldı.

DKTM Saarbrücken adına bir konuşma yapan Dexil İbrahim, Türk devletinin faşizan zihniyetini kınadı. Alman hükümetinin de Türk devletinin işlediği savaş ve insan hakları suçlarına sessiz kalarak, bu zihniyeti desteklediğini belirtti.

İbrahim, Kürt halkını, açlık grevindeki aktivistlerin direnişini sahiplenme amacıyla direnişi sokaklarda büyütmeye de davet etti. Eylem, “Biji Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

KAISERSLAUTERN

Kaiserslautern’de ise tecridi kınamak ve açlık grevi direnişçilerinin eylemine sahip çıkmak amacıyla bir miting düzenlendi. Kaiserlautern Mezopotamya Derneği öncülüğünde düzenlenen eylemde çok sayıda bildiri dağıtılırken, sık sık, “Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” sloganları atıldı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de kitlesel bir yürüyüş ile tecrit protesto edildi ve açlık grevi direnişçileri ile dayanışma gösterildi.

Hamburg HBF önünde saat 15.00’da bir araya gelen kitle, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecride son” yazılı bir pankart ile HDP Hakkari Milletvekili, DTK Eşbaşkanı Leyla GÜven’in posterlerini taşıdı.

Yürüyüşün başlangıcında bir konuşma yapan Hamburg Rojbin Kadın Meclisi Eş Sözcüsü Leyla Kaya, Öcalan üzerinde devam eden tecrit kaldırılıncaya kadar eylemde olunacağını söyledi.

Üç maymunu oynayan CPT’yi de kınayan Kaya, tecride sessiz kalan Avrupa devletlerinin bu insanlık suçuna ortak olduklarını belirtti.

Konuşma ardından kitle, Hamburg Eyalet Parlamentosu’nun bulunduğu Jungferstiege’e yürüdü.

Yürüyüşte sık sık, “Diktatör Erdoğan”, “Bebek katlii Erdoğan”, “PKK halktır, halk burada”, “Yaşasın açlık grevi direnişimiz” sloganları atıldı.

BORLÄNGE

İsveç'te Borlänge kentinde açlık grevi eylemcilerine destek için bir eylem gerçekleştirildi. Şehir merkezinden Kupolen AVM'ye doğru yürüyüşe geçen Kürdistanlılar ellerinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in resimlerini, PKK, KCK bayraklarını taşıdı ve Türk devletini kınayan sloganlar attı.

Kupolen AVM önünde bir konuşma yapan Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevinde bulunan Leyla Güven ve tutsakların mücadelelerini desteklediklerini söyledi.

Riazat, PKK'nin bir terör örgütü değil milyonlarca Kürdün iradesini temsil eden bir parti olduğunu ve Sol Parti olarak PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını talep ettiklerini söyledi. Açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanması için İsveç hükümeti nezdinde girişimde bulunacaklarını belirtti.

Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına bir konuşma yapan Şefik Ağır, açlık grevcilerinin sağlıklarının kritik bir aşamaya geldiğini hatırlattı. Tüm Kürdistanlılar ve dostlarına açlık grevi eylemcileriyle dayanışmayı yükseltmeleri ve meydanlarda olmaları çağrısı yaptı.

VÄSTERÅS

Västerås il merkezinde gerçekleşen eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada Türk devletinin Öcalan'a uyguladığı tecrit kınandı.

Açlık grevcileriyle dayanışmanın önemine vurgu yapılan konuşmada İsveç Hükümetine sessizliği bozması ve açlık grevcileri için harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Eylemde “Katil Erdoğan, iki yüzlü Avrupa Birliği”, “Leyla'nın talebi talebimizdir”, “Kanlı ellerinizi Öcalan'dan çekin” ve “Biji Serok Apo” gibi sloganlar atıldı.

ÖREBRO

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için il merkezinde bir gösteri gerçekleştirildi.

Açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanmasını isteyen pankartların taşındığı eylemde yapılan konuşmalarda Türk devletinin Kürdistan'a yönelik saldırı ve bombalamaları kınandı. Açlık grevcilerinin taleplerinin karşılanması ve Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin derhal kaldırılması istendi.

Gösteride Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra Avrupa ülkelerinin sessizliğini kınayan sloganlar atıldı.

TOULOUSE

Fransa’nın Toulouse kentinde de Öcalan’a özgürlük ve açlık grevlerine destek için bir miting yapıldı.

Kürdistanlılar ve dostlarının katıldığı eylem Verdier Meydanı’nda saat 13.00’da yapıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda Öcalan üzerindeki tecrit ve baskılara dikkat çekilerek, açlık grevi direnişlerine karşı Avrupa’nın sessizliği de eleştirildi. Miting, “Be Serok jiyan nabe” sloganları ile sona erdi.

GÄVLE

İsveç'in Gävle ilinde gerçekleşen bir gösteriyle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit protesto edildi. İsveç Hükümeti ve Avrupa Birliği'ne tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrıları yapıldı.

Gävleborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin örgütlediği eylemde üzerlerine beyaz önlükler giyen Kürdistanlılar, “Leyla'nın talepleri taleplerimizdir”, “Avrupa Birliği göz yumma” sloganlarını attı.

Yürüyüşün ardından Stortorget Meydanı'na gelen kitle, burada bir miting gerçekleştirdi. Kadın Hareketinden Jin Akgül, Leyla Güven'in yazdığı mektupları okudu. Duyarlılık çağrısı yapan Akgül, “İnsanım diyen herkes derhal harekete geçmelidir” dedi.

Zerdeşt Hewleri de, Leyla Güven ve tutsakların sürdürdükleri açlık grevlerinin desteklenmesinin ve yaygınlaştrılmasının önemine vurgu yaptı. İsveç ve Avrupa Birliği'ne tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

DRANCY

Paris’in Drancy Banliyösünde de Tevgera Ciwanên Şoreşger üyeleri, Avrupa genelinde başlatılan “Biji Serok Apo” hamlesi kapsamında düzenlenen toplantı ardından bir eylem düzenledi.

Drancy belediyesine kadar yapılan yürüyüşte açlık grevi direnişçilerinin fotoğrafları ile Öcalan posterleri taşındı.

Yürüyüş sırasında “Biji berxwedana zindana”, “Liberte pour Öcalan” sloganları atıldı.

Belediye önünde ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Tevgera Ciwanên Şoreşger temsilcisi bir konuşma yaptı. Miting sloganlarla sona erdi.

AMSTERDAM

Hollanda’nın Amsterdam kentinde de açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi.

Waterlooplein’de başlayan yürüyüş ardından Museimplein’de bir miting düzenlendi. Açlık grevi direnişlerine dikkat çekilen pankartların da taşındığı eylemde bildiriler de dağıtıldı.

Miting yapılan konuşmalar ardından sloganlarla sona erdi.