ADHK, ADKH ve SYM: Ali Asker Yer yoldaşı kaybettik

Ali Asker Yer’i anan ADHK, ADKH ve SYM, “O bir Dersimli devrimciydi, 38 katliamının hikayelerini dinleyerek öfke bilemişti faşist Türk devletine” dedi.

Ortak yazılı bir açıklama yapan Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK), Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH) ve Socialist Youth Movement (SYM) Ali Asker Yer’i andı.

Ortak açıklamada şunlar belirtildi: “Dersim halkının durgun akan Munzur'u, Almanya'nın dur durak bilmeyen inatçı Asker'ini, yıkılsın diye bilinci ve yüreğiyle yüklendiği, kapitalist düzenin lanetli "iş" çarklarında geçirdiği bir elim kaza sonucu, bedeninin tüm direnci ve inadına rağmen, son nefesini verdiği anda kaybetmiş bulunuyoruz…

ADHK (08-04-2020) Üzgünüz! Çünkü, ölümlerin en talihsiz yaşandığı, bu Korona günlerinin en pervasız zamanlarında yoldaşımızın son nefesi bizi en hazırlıksız olduğumuz, deyim yerindeyse adeta "elimizin kolumuzun bağlı" olduğu bir an da yakaladığı, bu sebepten onu son yolculuğunda yoldaşça çoğul bir coşku seliyle uğurlayamadığımız için… Onun mücadele yaşamı boyunca, yoldaş gözlerinden her dem görmeye alışık olduğumuz, ışıyan mütevazi bakışlarına sığınıyoruz… Affetsin bizi…

Öfkeliyiz çünkü, yıkılsın diye vahşi kapitalizm, özgür günlere uyansın diye insanlık, ömrünü sosyalist mücadeleye adayan bir yoldaşımız, kapitalist sömürünün çalışma koşullarında geçirdiği bir iş kazası sonucu, binlerce işçi kardeşiyle aynı kaderi paylaşarak, aramızdan ayrılmış oldu. Yakışmadı bu ölüm ona, apansız aldı bizden. Üzüntümüz de öfkemiz de ol sebepten...

Ali Asker Yer yoldaş, Dersim Pertekli yoksul bir Kürt ailenin çocuğu olarak dünya ya geldi. Birçok yoksul Kürt aile çocuğuyla aynı kaderi paylaşarak, ailesinden en yakınlarını devrimci mücadele de bedel ödeyip, işkence ve uzun hapis yıllarıyla tanıştığı yıllarda, henüz çocuk denecek yaşta göçmenliğin onu bekleyen çileli yaşamına adım atarak, Avrupa’ya çıktı.

Ancak O bir Dersimli devrimciydi, 38 katliamının hikayelerini dinleyerek öfke bilemişti faşist Türk devletine... Nerede nasıl olursa olsun, bu öfkenin bilediği bir bilincin aydınlattığı, genç ve en delikanlı aklıyla, Almanya'ya geldikten sonra, Yeni Demokrat Gençlik'in ilk kongresinde delege olmanın görev bilinciyle donandı. Gençlik örgütünün bu ilk temeline harç olup, kongre de Gençlik Örgütünün ilk komisyonuna seçilerek, 2 yıl boyunca bu görevi omuzladı. Gerisi, onun için ilk adımını attığı bu onur yürüyüşünde, Konfederasyonumuz ADHK'ya bağlı Göppingen, Stuttgart, Ulm ve en son Ludwigsburg kültür merkezlerinde mücadelenin yükünü omuzlayıp, kesintisiz, dur durak bilmeyen Kaypakkaya'cı bir inatla mücadeleye adanmış bir ömürdü…

Almanya'nın Güney Bölgesi'nde, başta Kaypakkaya’cı geleneğe gönül vermiş yoldaşları olmak üzere, tüm yerli ve göçmen devrimci demokratik örgütler onu, mütevazi duruşu, Munzur gibi zamana yenilmeyen asi inadıyla tanıdı ve sevdi.

Onun bu hiç beklenmeyen bir zamanda, aramızdan ayrılmış olması karşısın da söylenebilecek en anlamlı söz, yıllarını verdiği özgürlük ve sosyalizm düşünü gerçeğe taşıyacak olan yürüyüşümüze anılarını katıp, insanlığın son büyük düşmanı vahşi kapitalizme karşı daha kararlı adımlarla mücadeleye devam etmektir. Ali Asker Yer yoldaş şahsında ortak düşümüzün asla vaz geçmeyeceğimiz gerçeğine dair söyleyeceğimiz tek teselli sözümüz, onu ve yeryüzündeki tüm insanlığı kuşatan son vahşet cağına meydan okuyan sosyalizm bayrağını daha yükseltmek, anıların zaferle taçlandıracak geleceği fethetmektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, yoldaşımızın kaybının yaşattığı büyük acıyı, başta ailesi ve sevenleri olmak üzere hepsiyle paylaşıyor, inatçı, kararlı, mücadeleci kişiliğinin, özgürlük ve sosyalizme adanmış ömrünün yoldaşlığının yükü omuzlarınız da anısına bağlılık sözü veriyoruz.”