AK önünde oturma eylemi sürüyor, 22 Ekim'de yürüyüş yapılacak

Fransa’nın Strasbourg kentinde TJK-E ve KCDK-E’nin 12 Eylül tarihinde başlattığı oturma eylemi devam ediyor. Avrupa Konseyi'nde (AK) Türkiye konulu oturum vesilesiyle 22 Ekim'de TJK-E ve KCDK-E tarafından bir yürüyüş düzenlenecek.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması amacıyla başlatılan eylemi, ikinci haftasında, TJK-E aktivistleri devralmıştı.

İlk hafta Kürt siyasetçi, demokratik güç birliği bileşenleri ve inanç temsilcileri oturma eylemine katılmış ve bu sırada KCDK-E’nin “Tecrit, uluslararası komplo ve Türk devletinin Kürtlere karşı yürüttüğü savaşa dair” hazırladığı dosyalar AK’ye üye ülkelerin daimi temsilciliklerine verilmişti.

Bu hafta da eylemciler KCDK-E’nin hazırladığı dosyaları, AK üyesi 47 ülkenin daimi temsilciliklerine teslim etmeye devam etti.

TJK-E aktivistleri İngiltere, Fransa, İtalya, Belçika, Malta ve Lüksembourg daimi temsilciliklerine dosyaları teslim ederek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve esarete dikkat çektiler.

Hafta sonuna kadar eylemi sürdürecek TJK-E aktivisti kadınlar, çeşitli etkinliklerle çoşkulu şekilde eylemlerine devam ediyor.

Gün içerisinde kadınlar, ellerinde Öcalan fotoğraflarıyla Avrupa Konseyi’ne bir yürüyüş düzenlediler. Sık sık “Terörist katil Erdoğan” , “Bijî Serok Apo” sloganlarının atıldığı yürüyüş, eylem alanında son buldu.

Etkinlikler kapsamında çeşitli seminerlerin yanısıra bu Çarşamba günü PKK gerillası Beritan şahsında Ekim ayı şehitleri anıldı ve sinevizyon gösterimi yapıldı.

Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde konuşan TJK-E aktivistlerinden Dilda Sozdar, 25 Ekim 1992 tarihinde Xakurke Lêlîkan tepesinde şahadete ulaşan Beritan (Gülnaz Karataş) ve Ekim ayı içinde yaşamını yitiren özgürlük savaşçılarının tek tek isimlerini sayarak, Ekim ayının Kürtler için önemine vurgu yaptı.

Dilda Sozdar Kürt Özgürlük Hareketi'nde öncü konumda bulunan birçok Kürt kadınının Ekim ayında şahadete ulaştığını ifade ederken, onların mücadelelerinin sadece ulusal mücadeleyle sınırlı olmadığını aynı zamanda kadın ve enternasyonalist mücadelenin bir parçası olduğunu söyledi.

Beritan'ın Güney Kürdistan'da şehit düşen yüzlerce devrimcinin adı olduğunu söyleyen Sozdar, “Biz direnişi böyle tanımlıyoruz. Bundan dolayı Beritan'ın şahsında tüm Ekim ayı şehitlerini anıyoruz. Kadınların mücadeleye yer almaları tartışmalarının sürdüğü bir dönemde Beritan'ın gösterdiği direniş önemli ve anlamlıdır. Egemen zihniyetlerde kadın ve savaşın bir arada olmasının yeri yoktu. Beritan'ın direnişi bu anlayışı yıktığı gibi kadınların ordulaşmasının önünü açtı. Beritan'ın direnişi ayrıca kadınların kendilerine olan güvenlerini pekiştirdi” şeklinde konuştu.

Dilda Sozdar, Beritan ve Kürt kadınlarının mücadelelerinin Kürdistan’dan taşarak evrenselleştiğine, dünyanın pek çok ülkesinden kadınların Kürt Kadın Mücadelesi saflarında yer aldıklarını örnekler üzerinden somutlaştırdı.

15 Şubat 1999 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında Kürt halkına komplo düzenlendiğini belirten Dilda Sozdar, emperyalist ve sömürgeci güçlerin hala komployu derinleştirerek sürdürdükleri ifade etti.

Dilda Sozdar, Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin tek başına Türk devletinin politikası olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayarak, komplo sürecinin içerisinde yer alan tüm güçlerin ittifakları sonucu gerçekleştiğini belirtti.

Dilda Sozdar, Kürt kadınları olarak Ekim şehitlerinin anılarını yaşatmak ve hayallerini gerçekleştirmek için mücadeleyi yükselteceklerini belirterek, “Mücadelemizle hem şehitlerimizi hem de Önderliğimizi sahipleneceğiz. Önderliğe sahip çıkmak mücadeleye sahip çıkmaktır. Bunu gerçekleştirecek yetenek ve güçteyiz" dedi.

Etkinlik, Ekim şehitleri anısına hazırlanan sinevisyon gösterimi sonrasında “Şehit namırın” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının atılmasıyla son buldu.

Öte yandan 22 ve 23 tarihlerinde AK’de düzenlenecek Türkiye konulu oturumunda İmralı’daki tecrit ve HDP’ye yönelik siyasi soykırımın ele alınması dolayısıyla, TJK-E ve KCDK-E 22 Ekim tarihinde Strasbourg’da bir yürüyüş düzenleyecek.

TJK-E, Saat 11.00 Kleber Meydanı’nda başlayarak AK önünde sonlanacak yürüyüşe katılım çağrısında bulundu.