Akar Almanya’da Gare’ye saldırı planını mı görüştü?

Sol Parti’nin soru önergesine yanıt veren Alman Savunma Bakanlığı, Türk Bakan Hulusi Akar’ın Berlin ziyareti sırasında Suriye ve Irak’taki konuların görüşüldüğünü açıkladı.

Almanya’nın başkenti Berlin’e 2 Şubat'ta gelen Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar, Alman mevkidaşı Annegret Kramp-Karrenbauer ile uzun bir görüşme gerçekleştirmişti. Muhalefetin tepki gösterdiği görüşmeye ilişkin açıklama yapan iki taraf da memnuniyetini dile getirmişti.
Hewlêr ve Bağdat’tan sonra Akar’ın Berlin’i tercih etmesi dikkat çekerken, Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko, geçtiğimiz hafta konuyu Federal Meclis’in gündemine taşıyarak, Türk bakanının Kramp-Karrenbauer ile yaptığı görüşmenin içeriğinin açıklanmasını istedi. İkilinin görüşmesinde Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ile Güney Kürdistan’ın Şengal bölgesine yönelik yeni bir işgal saldırısı planının gündeme gelip gelmediğini soran Hunko, Savunma Bakanlığı Federal Meclis aracılığıyla yanıt verdi.
ANF’nin elindeki kısa yanıtta, yeni askeri harekat planlarına ilişkin bilgi vermeyen bakanlık, sadece “Suriye ve Irak’taki durum görüşmenin konuları arasındaydı” açıklamasını yaptı. Bu bilgi Irak’ın resmi sınırları içerisinde bulunan Duhok’a bağlı Gare bölgesine yönelik saldırı planının da konuşulduğunun dolaylı olarak ima edilmesi anlamına gelirken, Sol Parti cephesi yeni bir soru önergesi daha verdi.
Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut’un verdiği önergede Akar ile görüşmenin detaylarının açıklanması istenirken, Gare’ye yönelik son saldırıya dikkat çekildi. Türkiye’nin Güney Kürdistan’a yönelik saldırılarının “uluslararası hukuku ihlal” anlamına geldiğini ifade eden Federal Meclis’e danışmanlık yapan Bilim Kurulu Heyeti’nin geçtiğimiz Şubat ayında verdiği raporu hatırlatan Akbulut, son saldırıya ilişkin Angela Merkel’in başkanlığındaki federal hükümetin nasıl bir tavır alacağını sordu.

SALDIRILAR ÖNCESİNDE NEDEN HEP ALMANYA?

Son yıllarda Kürtlere yönelik saldırı konseptleri ve Kürdistan’ın diğer parçalarına yönelik işgal saldırıları öncesi AKP-MHP rejiminin Alman devlet yetkilileriyle görüşmeler yapması dikkat çekiyor. Kuzey Kürdistan’daki şehir ve ilçelere yönelik savaş konseptinin devreye girdiği 2015 yılının sonbaharında Alman Başbakanı Angela Merkel, Erdoğan’ın sarayına çıkarak samimi pozlar vermişti. 1 Kasım seçimleri öncesine de denk gelen Merkel’in o ziyareti, AKP-MHP koalisyonuna da açık destek anlamına geldi.
Yine 2018 yılının ilk günlerinde Türk devleti çeteleriyle Efrîn’e yönelik işgal saldırısının hazırlığını yaptığı günlerde dönemin Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ile Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu memleketine davet ederek uzun bir görüşme gerçekleştirdi. İkilinin samimi pozları dikkat çekerken, çay servisini de Gabriel yapmıştı.
Ayrıca 2018 yılının Ekim ayının ortalarında, Türk devletinin Gri Spî ve Serêkaniyê’ye saldırılarını yoğunlaştırdığı günlerde de Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas Ankara’ya gidip AKP-MHP iktidarının bakanlarıyla samimi pozlar vermekle kalmamış, Erdoğan’ın sarayına da çıkmıştı. Üstelik Maas, işgal saldırısını meşru göstermeye çalışan ancak ülkesinde tepkiyle karşılanan ifadeler kullanmıştı.