Alevi kurumlardan Strasboug’da direnişle dayanışma ziyareti

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Başkanı Hüseyin Mat ve beraberindeki bir grup yönetici, Strasbourg’da devam eden tecride karşı direnişle dayanışma mesajı verirken, ölümlerin yaşanmaması çağrısı yaptılar.

Fransa’nın Strasbourg şehrinde 17 Aralık’ta başlatılan ve 14 eylemcinin kararlılıkla sürdürdüğü tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi, 56’ıncı gününde.

Öğle saatlerinde Uluslararası İmralı Delegasyonu üyesi İzlanda eski Adalet Bakanı Ögmund Jonasson’un da aralarında olduğu bir grubun ziyaret ettiği eylemciler, Pazar günü olması dolayısıyla yüzlerce kişiyi ağırladı. Avrupa’nın onlarca şehrinden gelen Kürdistanlı, Türkiyeli ve Avrupalılar, eylemcilerin kararlılıkla süren direnişini selamladılar.

AABK BAŞKANI MAT VE YÖNETİCİLER DE STRASBOURG’DAYDI 

56 gündür devam eden direnişe Türkiyeli ve Kürdistanlı Alevileri temsil eden çok sayıda kuruluşun desteği de devam ediyor. Bugüne kadar birçok Türkiyeli Alevi derneğinin yöneticilerinin desteklediği eylemcileri, bugün ise Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Başkanı Hüseyin Mat ve çok sayıda yönetici ziyaret etti. Eylemcilerle dayanışma amaçlı gelen heyetteki diğer yöneticiler şunlardı: Mahmut Akgül (Yol TV Genel Yayın Yönetmeni), Haydar Selçuk (Sanatçı, Berlin Alevi Kültür Merkezi -AKM- yöneticisi), Veli Güneş (Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu-FUAF), Muharrem Sahan (FUAF 1. Bölge Başkanı) ve Mahmut Akarsu (Strasbourg AKM Başkanı).

Bünyesinde Alevi Kültür Merkezi adıyla kurulmuş yüzlerce derneği barındıran AABK adına konuşan Mat, Xızır Ay’ı içerisinde olunduğunu ve bu ayda ‘zorda ve darda kalana yardımın’ önemli olduğunu vurguladı.

Aleviler olarak yaşam hakkının kutsallığına inandıklarını dile getiren Mat, “İbadetimizde, inancımızda, öğretimizde ‘yaşam hakkı kutsaldır’ ve yaşam hakkı hiç kimseden hiçbir şekilde alınmamalıdır” diye konuştu.

‘BARIŞ SÜRECİ BAŞLATILSIN’ ÇAĞRISI

AABF olarak insanların yaşamlarını kaybetmelerini istemediklerini söyleyen Mat, ölümlerin durdurulması çağrısı yaptı. Kürt sorununda çözüm için barış süreci çağrısı yapan Mat, şöyle konuştu:“Artık geldiğimiz ülkede, yaşadığımız coğrafyada, dünyanın neresinde olursa olsun; insanlar barış içerisinde, kardeşçe, eşit koşullarda yaşasın. Ve temennimiz de, bir an önce bu olumsuz süreç sonlandırılsın. Barış süreci başlatılsın. Ve artık insanlar ölmesin, anneler-babalar ağlamasın istiyoruz.”

Strasbourg’daki açlık grevi eylemcileriyle dayanışma mesajı veren Mat, ancak inançları gereği kendilerinin bu tür eylemleri doğru bulmadıklarını ve yaşayarak mücadele edilmesinden yana olduklarını dile getirdi.

KOÇ: KANI DURDURACAKSA EĞER, BEDENİMİZ FEDA OLSUN

AABF heyetine teşekkür eden eylemcilerden KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç ise, eylemlerinin sadece Kürtleri değil, Aleviler, Êzidîler ve Ermenilerin de aralarında olduğu Ortadoğu’daki tüm inanç ve halklar için olduğunu söyledi. Kendilerinin yeni ölümlerin yaşanmaması ve kanın durması için eylemde olduklarını vurgulayan Koç, “Biz yaşamı çok seviyoruz. Ama ölümler olmasın diye bedenimizi ölüme yatırdık. Kendi bedenimiz, eğer yeni ölümleri engelleyecekse, feda olsun. Kanı durduracaksa eğer, feda olsun!” diye konuştu.