Alman devleti itirafçıyı korudu

Verdiği ifadeyle 7 kişinin PKK davasından ceza almasına yol açan itirafçı Rıdvan Özdemir hakkında açılan dava denetimli serbestliğe çevrildi, kendisine başka isimle yeni kimlik verilmesine karar verildi.

Almanya’nın Stuttgart kentinde PKK davalarının itirafçısı Rıdvan Özdemir hakkında daha önce PKK’de yer aldığı ve faaliyet yürüttüğü yönündeki itirafları nedeniyle dava açılmıştı. Stammheim Mahkemesi’nde 1 Temmuz’da "PKK yöneticiliği ve üyeliğiyle" yargılanan Özdemir hakkındaki karar duruşması 28 Temmuz’da yapıldı. 

Tutuksuz yargılanan Özdemir’e, 1 yıl 2 ay ceza veren mahkeme, “PKK’ye üyeliğini itiraf ettiği ve itiraflarıyla devlete yardım ettiği” gerekçeleriyle cezasını 2 yıl boyunca denetimli serbestliğe çevirdi. Özdemir’in “can güvenliğini korumak” için ise kendisine farklı bir isimle yeni kimlik verip, istediği yerde yaşayabilme hakkı tanındı.

İtirafçı Rıdvan Özdemir’in iddiaları sonucu 20 Haziran 2018’de Baden-Württemberg eyaletinde yapılan ev baskınlarında 7 Kürt tutuklanarak çeşitli cezalara mahkum edilmişti. Salih K., Şemsettin B., Cihan A., Veysel S., Özkan T., Agit K. ve Evrim A. itirafçı Rıdvan Özdemir’in beyanları üzerine 2 ile 4 yıl arasında değişen oranlarda ceza aldı. Veysel S. ve Agit K. hala cezaevinde tutuluyor.