Alman Gazeteciler Birliği gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi

Alman Gazeteciler Birliği yayınladığı açıklama ile Amed’de gözaltında tutulan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Alman Gazeteciler Birliği (DJV), Türk hükümetinden eleştirel gazetecilere yönelik "eziyeti" bırakmasını ve gözaltında tutulan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Yaklaşık 30 bin üyeye sahip Avrupa'nın en büyük gazeteci örgütlenmesi olan Alman Gazeteciler Birliği (DJV), Türkiye hükümetinin gazeteciler üzerindeki baskıyı daha da artırmasından duyduğu endişeyi dile getiren bir açıklama yaptı.

Türkiye'de "Gazeteci avı" başlıklı basın açıklamasında DJV, son günlerde Türk hükümetinin sürgünde yaşayan gazetecilerin kanallarını kapattığına dikkat çekildi. Açıklamada Amed’de gözaltına alınan 20’si gazeteci 21 kişinin gözaltına alınması da eleştirildi.

DJV Başkanı Prof. Dr. Frank Überall, yapılanların AKP’li Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın medyayı düşman gören çizgisinin ve bağımsız sesleri bastırmak için yıllardır sürdürdüğü politikasının  bir göstergesi olduğunu belirtti. Überall, ayrıca Türk hükümetinden gözaltında tutulan gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını da talep etti.

ÇAĞRI

Überall, son haftalarda gazeteciler ve medyaya yönelik yaşanan baskıların sonuçsuz kalmaması gerektiğini de belirterek, Alman hükümetinden Erdoğan’a "gazeteci avı yapmanın hoş görülür bir suç olmadığını açıkça ortaya koymasını" talep etti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz, Kadir Bayram ve Feynaz Koçuk, 5 gündür gözaltında tutuluyor.