Alman istihbaratı aşırı sağcı AfD’yi izlemeye aldı

Almanya’nın iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı, nihayet aşırı sağcı parti AfD’yi ülke çapında izleme kararı aldı.

Almanya’da Neonazi gruplara karşı mücadele etmesi gerekirken başta sol hareketler olmak üzere, Kürt özgürlük mücadelesi, Türkiyeli ve Tamilli devrimcileri fişleyen istihbarat, ülke çapında aşırı sağcı parti Almanya İçin Alternatif’i (AfD) “tehlikeli bir kuruluş olabilir” şüphesiyle izlemeye aldı.

2017’deki seçimlerde yüksek bir oy olarak Federal Meclis’e giren ve Angela Merkel’in başbakanlığında Hıristiyan demokratların sosyal demokratlarla hükümet kurmasının ardından ana muhalefet partisi olan AfD’ye yönelik kararın Eylül ayında yapılacak federal seçimlerin öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yer alan özel habere göre Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın kararının ardından istihbarat ve güvenlik birimleri federal düzeyde AfD’yi takip altına alabilecekler. İçişleri Bakanlığı karara ilişkin resmi açıklama yapılmayacağını belirtirken, istihbarat kurumunun 1000 sayfadan oluşan bilirkişi raporunun ardından AfD’ye ilişkin bu kritik kararın alındığı belirtildi.

DEMOKRASİYİ VE ANAYASAYI HİÇE SAYIYOR

Özellikle ülkede yaşayan mültecileri ve Müslümanları hedef alan AfD’nin bazı aşırı sağcı kuruluşlarla teması olmasının anayasa ve demokrasi ilkelerinin hiçe sayılması olarak değerlendirildiği ve kararın da bundan dolayı alındığı ifade ediliyor. Zaten AfD ülkenin doğusunda yer alan Brandenburg, Thüringen, Saksen-Anhalt ve Saksen eyaletlerinde bir süredir güvenlik birimlerinin takibi altındaydı.

2017 yılının Eylül ayında yapılan seçimlerin ardından en çok tartışılan konulardan birisi de Alice Weidel ve Alexander Gauland’ın liderliğindeki AfD'nin yükselişiydi. Başbakan Angela Merkel'in Euro krizine karşı politikalarına tepki olarak 2013 yılında kurulan ve 2015'teki mülteci akını ardından yükselişe geçen AfD, önce birçok eyalette meclise girdi, ardından Federal Meclis'te üçüncü büyük grubu kurmayı başardı.

Anti-İslam, göçmen karşıtı söylemleriyle AfD'nin bütün partilerden, özellikle de CDU'dan oy devşirdiği belirtiliyor. SPD ve Sol Parti’den de oy çalmayı başaran AfD yüzde 13’lük bir oran yakalamıştı. Almanya’da bir yıla yakındır salgından dolayı uygulanan kapanma, yasak ve tedbirleri en çok eleştiren partilerin başında gelen AfD “Anti-Coronacılar” olarak bilinen grupların gösterilerine de destek veriyordu.