Alman polisi Kürt genci Amed Ahmed’in dosyasını silmiş!

Alman polisi tarafından keyfi şekilde gözaltına alındıktan sonra hücresinde çıkan yangında hayatını kaybeden Amed Ahmed’in polisteki orijinal dosyasının silindiği ortaya çıktı. Ailesi polis hakkında suç duyurusunda bulundu.

Almanya’nın Kleve kentindeki cezaevinde haksız yere tutulan ve hücresinde çıkan yangında ağır yaralandıktan sonra kaldırıldığı hastanede Ekim 2018’de yaşamını yitiren Efrînli genç Amed Ahmed’in ölümünde yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Ailesi ve avukatları Ahmed’in gözaltına alındığı sırada polisin tuttuğu dosyanın silindiğini öğrendi.

Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Emniyet Müdürlüğü ise dosyanın “otomatik” olarak silinmesinin ülke çapında geçerli olan soruşturmaların zaman aşımını belirleyen yasaya bağladı. Ancak NRW Eyaleti İçişleri Bakanlığı’nın “bu dosya silinmeyecek” şeklinde aldığı karara rağmen Amed’in soruşturma dosyasının silindiği belirtiliyor.

‘DOSYANIN SİLİNME ZAMANI DÜŞÜNDÜRÜCÜ’

Olayın ardından Amed’in ailesi avukatlar üzerinden polisler hakkında suç duyurusunda bulunurken, NRW Meclisi üyesi parlamenterler eyaletin güvenlik birimlerine sert eleştiriler yöneltti. SPD’nin Grup Başkan Yardımcısı Sven Wolf orijinal dosyanın silinmesin zamanının düşündürücü olduğunu belirtti.

Yeşiller Milletvekili Stefan Engstfeld ise olay için skandal yorumunu yaparken, İçişleri Bakanlığı’nın talimatına rağmen dosyanın silindiğine dikkat çekti. Aynı zamanda mecliste kurulan araştırma komisyonu üyesi olan Engstfeld “Bir daha asla orijinal dosyaya ulaşamayacağız” diye konuştu.

NRW Eyaleti’ndeki iktidar partisi Hıristiyan Demokratlar Birliği (CDU)’nun komisyondaki sözcüsü ise Oliver Kehrl, “üzücü” olarak ifade ettiği dosyanın silinme olayının muhalefetin “komplo teorilerini güçlendirdiğini söylemekle yetindi. Aranan kişi olmamasına rağmen polisin bilinçli şekilde Amed Ahmed’i gözaltına alıp almadığını ve cezaevinde yangının nasıl çıktığını araştırmak için NRW Eyaleti Meclisi’nde Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

NE OLMUŞTU?

2018 yılının Temmuz ayında NRW polisi Efrînli genci Amed Ahmed’i Hamburg polisinin talebi üzerine gözaltına aldı. 26 yaşındaki Ahmed polise verdiği ifadede hiç Hamburg’a gitmediğini ve polisin yönelttiği suçlamalarla ilgisinin olmadığını anlatmaya çalıştı. Ancak Ahmed ne polise, ne savcıya ve ne de cezaevi yönetimine derdini anlatabildi.

17 Eylül 2018 akşamı ise Düsseldorf yakınlarındaki Kleve kentinde bulunan cezaevinde tutulduğu hücrede çıkan yangında Ahmed ağır yaralandı. Ahmed, hastanede komada olduğu sırada soruşturmasını genişleten güvenlik birimleri, Hamburg polisinin hırsızlık suçundan aradığı kişinin Malili Amedy Guira isimli bir başka mülteci olduğunu ortaya çıkardılar.

Hiçbir şekilde ne yüz rengi ne de diğer bilgileri Malili mülteciye benzemeyen Kürt genci Amed, haksız yere 2 ay cezaevinde tutulmuştu. Suçsuz yere cezaevinde tutulduğunun tespit edilmesinden kısa bir süre sonra Amed Ahmed, tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede 5 Ekim 2018 günü yaşamını yitirdi. Amed’i gözaltına alınan polislere hakkında savcılığın açtığı soruşturma da bir süre sonra kapatıldı.

Almanya’daki Kürt kurumları ve mülteci kuruluşları ise Amed’in gözaltına alınma biçimini, hala neden çıktığı tam olarak bilinmeyen cezaevi yangındaki ölümünü ve dosyanın kapatılmasını güvenlik birimlerinin ırkçı yaklaşmaları ile Kürt düşmanlığına bağlamıştı.