Almanya’da Başbakanlık ‘resesyon’ bekliyor

Almanya’da ekonomik büyümenin bu yılın ikinci çeyreğinde küçüldüğüne dair istatistiklerin yayınlanması ardından hükümetin kalıcı bir resesyona karşı harekete geçtiği iddia edildi.

Der Spiegel dergisinin yeni sayısında yer alan habere göre, Almanya Başbakanlık Dairesi, bu yılın ikinci çeyreğindeki 0,1 puanlık düşüş için ‘durgunluk’ (resesyon) tespitinde bulundu.

ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE DE DÜŞÜŞ OLURSA ‘RESESYON’ GERÇEKLEŞECEK

Habere göre, Başbakanlık Dairesi’nin ekonomistlerinin hazırladığı bir belgede, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte de küçüleceği öngörülüyor. Buna göre, Almanya’da bu yılın üçüncü çeyreğinde de ikinci çeyrektekine yakın oranlarda bir küçülme bekleniyor.

Normal şartlarda bir yıl içerisinde ekonominin iki çeyrekte peş peşe küçülmesi halinde ‘resesyona’ girildiğine hükmediliyor. Başbakanlık Dairesi’nin tespitleri, yılık ilk yarısında görülen sinyaller, Alman sanayisindeki hassas konjonktürün devam edeceğini gösteriyor.

Almanya’nın özellikle milli gelirin üçte birinden fazlasına denk gelen ihracatında beklenen gerileme nedeniyle resesyon yaşanacağı önceden de tahmin ediliyordu. Ancak Başbakanlık Dairesi uzmanlarının tespitlerinde, ülke içindeki tüketimin korunacağı ve bunun kısmen de olsa olumlu etkilerinin olacağı varsayılıyor.

BU YIL UMUT EDİLEN ÇOK KÜÇÜK DE OLSA BİR BÜYÜME  

Başbakan Angela Merkel’in görevde olduğu 2005 yılından bu yana 2009 yılı hariç düzenli olarak büyüyen Alman ekonomisindeki bu duraksamanın bu yıl boyunca devam etmesi bekleniyor. Federal hükümet, 2019’daki büyümenin en fazla yüzde 0,5 olmasını, 2020’de ise yüzde 1,5 oranında büyüme kaydedileceğini öngörüyor.

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre ise, Alman ekonomisi bu yıl yüzde 0,7, 2020’de yüzde 1,7 büyüyecek. Ancak Spiegel’in haberinde yer verdiği Başbakanlık Dairesi uzmanları, ekonominin diğer yıllara oranla kıyaslanamasa da bu yıl sonuna kadar az da olsa büyümesini umuyor.

Dünyanın en çok ürün ve hizmet ihraç eden üçüncü büyük ülkesi olan Almanya’da ihracatın da katkısıyla önemli bir ekonomik büyüme sağlanmıştı. 2010’lu yıllar Alman ekonomisi açısından ‘altın yıllar’ olarak tarif ediliyordu. 2017’de yüzde 2,2 oranında gerçekleşen ekonomik büyüme geçtiğimiz yıl ise yüzde 1,4 olmuştu.