Almanya'da erkeklerle aynı işi yapan kadınlar daha az ücret aldı

Almanya’da erkekler ile aynı işlerde çalışmalarına rağmen kadınların diğer yıllar gibi 2022’de de daha ücret aldığı açıklandı.

Almanya’da yıllardır kadın kuruluşları ve sendikaların yürüttüğü kampanyalar ile hükümetin yaptığı yasal düzenlemelere rağmen iş hayatında kadın-erkek ayrımcılığı sürüyor. Doğu-batı ayrımı da devam ediyor; kadınlar, özellikle doğuda yer alan eyaletlerde hâlâ daha az ücret alıyor.

Federal İstatistik Ofisi'nin açıkladığı yeni rakamlara göre kadın çalışanlar, ülke çapında, saat ücreti bazında erkeklerden 4,31 Euro daha az ücret aldı. Bu rakam erkek çalışanların ortalama saat başına aldığı brüt ücret 24,36 Euro’yla hesaplandığında kadınların yüzde 18 civarında daha az maaş aldığı ifade edildi.
Federal İstatistik Ofisi, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ortaya çıkan farkı, kadınların ortalama daha fazla part time çalışmalarına ve kadınlara özgü işlerde verilen düşük ücrete bağladı. Ancak düşük ücret farkı erkeklerle aynı işi yapan kadınların aldığı maaşlarda da görüldü. Buna göre aynı işte çalışan kadınlar ile erkeklerin aldığı maaşlar, saat ücreti bazında ele alındığında kadınlar yüzde 7 daha az maaş aldı.

Genel olarak kadınların, doğum ve annelik izinleri ile yakınlarının bakımlarını üstlendiği için iş dünyasında ötelendiği ve bundan dolayı da ortalama daha az ücretlendirildiği kaydedildi. Kadın ve erkek çalışanların aldığı maaşlar arasındaki farkın yüzde 23 olduğu 2006’dan bu yana yapılan düzenlemelerin ise hâlâ eksik olduğu ifade edildi.