Almanya’da Kürtlere karşı Türkiye’yi aratmayan yöntemler

Almanya’nın Baden-Würtemberg eyaletinde Kürtlerle uğraşmayı gündemlerine alan devlet birimleri, Türkiye’yi aratmayan yöntemlerle Kürt derneklerinin yönetici ile üyelerini baskı, şantaj ve ajanlık teklifleriyle kriminalize ediyor.

- “Eş başkan ve yönetici olmak için kime başvurdunuz, kim size bu görevler için onay verdi?”

- “Başka derneklere girip Alman toplumuna entegre olacağınıza neden bir Kürt derneğine üye oldunuz?”

“Kısa bir süredir Almanya’da yaşamınıza rağmen, nasıl hemen bir derneğin başkanı seçildiniz?”

- “Derneklerinizde niçin ‘halk toplantısı’ adıyla etkinlikler düzenliyor ve neden yaşamını yitiren Kürt savaşçıları anıyorsunuz?”

- “Neden sadece Heyva Sor a Kurdistanê için yardım topluyorsunuz?”

- “Derneğinizi yöneticileri PKK’nin cephe çalışmalarını mı yürütüyor?”

- “Neden her yıl Öcalan’ın yakalanmasının yıl dönümünde Strasbourg’daki gösteriye katılıyorsunuz?”

Bunlar Baden-Würtemberg Eyaleti’nde yaşayan Kürdistanlılara devlet birimlerinin yönelttiği sorulardan birkaçı. Alman Anayasası’nın dernekler yasası çerçevesinde kurulup tüzel kişilik kazanmalarına rağmen Kürdistanlıların dernek eş başkanları, yöneticileri ve üyeleri güvenlik birimleri özellikle de iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın hedefindeler.

KÜRTLERE KARŞI ÖZEL BİR KOMİSYON İŞBAŞINDA

Kürtlerin sorgulanması için de eyaletteki Yabancılar Dairesi, valilikler, Emniyet Müdürlüğü ve Anayasayı Koruma Teşkilatı’ndan memurların içinde yer aldığı bir komisyon kurulduğu ortaya çıktı. Bu komisyon takibe altına alınan Kürdistanlıları valiliklerle çağırıyor, sorguluyor, hatta bazı örneklerde yaşandığı gibi ajanlık teklifinde bulunuyor ve istediği sonucu alamadığı zaman ise onların oturum müsaadelerini iptal etmekle tehdit ediyor.

ANF’nin aldığı bilgilere göre Baden-Würtemberg Eyaleti’nde son aylarda en az 20 Kürdistanlı bu şekilde komisyon tarafından davet edilerek sorgulandı. Hatta bir Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin yöneticisi hakkında açılan soruşturmada komisyon istediği cevapları alamayınca hiç sorumluluk alanına girmemesine rağmen valilik devreye girerek oturum hakkını iptal etme girişiminde bulundu. Ancak karara itiraz edip olayı yargıya taşıyan Kürt aktiviste yönelik alınan karar mahkeme tarafından durduruldu.

Bir başka örnekte ise komisyon davetinden önce eyaletin sınırları içinde bulunan bir Kürt Demokratik Toplum Merkezi’nin yöneticisine, Anayasa Koruma Teşkilatı’nın baskısıyla karşı karşıya kaldı. İsminin açıklanmasını istemeyen Kürt, derneğinin yöneticisine geçtiğimiz yıl teşkilattan bir memur “Bizimle çalışmak ister misin? Bize sadece dernekte olup bitenleri ilet” şeklinde bir teklifte bulundu. Kürt aktivist ise “İstihbaratla çalışsaydım, Kürdistan’ı terk edip ülkenize sığınmazdım” deyince de komisyon tarafından davet edilip sorguya alındı.

KOMİSYON ÖZELLİKLE İLTİCACILARI SEÇİYOR

Komisyonun bazı Kürdistanlılarla yaptığı görüşmelerin protokollerine göre Alman devlet birimleri Türk devletinin yöntemlerini aratmayan yöntemlerle onları Kürt özgürlük hareketinden koparmaya çalışmak için her türlü metottu devreye sokuyor. Tutanaklarda anlaşıldığı kadarıyla sorgu önce basit ve genel sorularla başlıyor, sorgulanan Kürdistanlılar politik bir tavır sergileyip özgürlük mücadelesine karşı sempatilerini dile getirince de komisyon başka bir pozisyon alıp yasal kurulan dernekleri kriminalize eden sorular yöneltiyor.

Komisyon özellikle de sığınma talebinde bulanan ve henüz başvuruları sonuçlanmayan Kürdistanlı mültecileri seçiyor. Baden-Würtemberg Eyaleti’nin doğusunda yaşanan böyle bir örnekte komisyon söz konusu Kürt mülteciden istediği cevapları alamayınca yıllardır sonuçlanmayan iltica başvurusu jet hızıyla karara bağlandı. Aynı zamanda savaş mağduru olan bu Kürdistanlı, sınır dışı edilme kararına karşı mahkemeye başvurarak hakkını aramaya çalıştı ve şimdilik sınır dışı edilmesi durduruldu.

2011 yılından bu yana Yeşiller Partisi’nin iktidar ortağı olmasına rağmen Baden-Würtemberg, Almanya’da Kürtlerin en çok kriminalize edildiği eyaletlerin başında geliyor. Özellikle eyaletin istihbarat kuruluşu ve yargı birimlerinin birinci gündemi Kürdistanlıların kültürel, siyasi ve toplumsal faaliyetleri. Eyaletin başkenti Stuttgart’ta Kürt siyasetçiler Veysel S., Agit K., Evrim A., Özkan T. ve Cihan A. geçtiğimiz yıldan bu yana yargılanıyorlar. 5 Kürt aktivistin yargılaması 17 Eylül’de tekrar başlayacak.