Almanya’da Newroz kutlamaları

Almanya’nın birçok kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları Newroz’u meşaleli yürüyüş, halaylarla kutladı.

Almanya’nın Hamburg kentinde Newroz büyük bir coşku ile kutlandı.

Altona semtinde bir araya gelen kitle, Zülküf Gezen şahsında tüm Newroz şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Bin kişinin katıldığı kutlamada kitle meşalelerle yürüyüşe başladı.

Yürüyüşte bir konuşma yapan Sol Parti Hamburg Milletvekili Martin Dolzer, Newroz’un Kürt halkı için direnişi ve zulme başkaldırıyı ifade ettiğini söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununun çözümünde kilit rol oynadığını vurgulayan Dolzer, Alman hükümetinin PKK yasağını kaldırması gerektiğini belirtti.

Açlık grevi direnişlerini de Dolzer selamladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile DEV-DEM’in dev bayraklarını taşıyan kitle, sık sık, “Biji Newroz”, “Biji berxwedana zindana”, “Es Lebe Öcalan", “Es Lebe PKK" sloganları attı.

Yürüyüşten sonra ise Sternschanze’de ateş yakılarak halaylarla Newroz kutlandı.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg kentinde de “Tecridi kıralım faşizmi yıkalım Kürdistan’ı özgürleştirelim” şiarıyla ve açlık grevleriyle dayanışma ile Newroz kutlandı.

Duisburg DKTM çağrısıyla akşam saat 18.00’de August-Bebel Platz’da toplanan kitle, bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Duisburg’da 67 gündür açlık grevi direnişinde olan Mustafa Tuzak, slogan, zılgıtlar eşliğinde Newroz ateşini yaktı.

Kutlama konuşmalar ardından Koma Şehit Rizgar grubunun sahne alması ve çekilen halaylarla devam etti.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Newroz meşaleli yürüyüş ile kutlandı.

Yürüyüş boyunca Öcalan’a uygulanan tecrit protesto edilirken, açlık grevi direnişlerine de dikkat çekildi.

Sık sık “Berxwedan jîyane”, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Es liebe Öcalan”, “Bîjî Serok Apo” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Tekirdağ Cezaevinde fedai eylem yapan Zülküf Gezen’in direnişi de selamlandı.

Mazlum Doğan’ın posterinin de taşındığı yürüyüş Kobanê meydanına halaylarla sona erdi.

AACHEN

Almanya’nın Aachen kentinde de Newroz kutlandı. Pontor caddesinde saat 18.00’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan’ın posterleri ve meşalelerle "Newroz pîroz be", “Katil Erdoğan", "Diktatör Erdoğan" sloganlarıyla yürüyüşe geçti.

Elliessenbrunnen Meydanı’nda ise Newroz ateşinin yakılması ve halaylarla kutlama sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de kitlesel bir şekilde Newroz kutlandı. Europa Galeri’nin önünden başlayan eyleme yüzlerce kişi katıldı. Alman sivil toplum kuruluşları ve siyasetçileri de eylem içinde bir eylem yaparak PKK yasağının kaldırılması talebinde bulundu.

Almanya’da yasaklanan bütün bayrakların fotoğrafının olduğu bir pankart taşıyan Aktion Dritte Welt Saar ve Saarland mülteciler kurumu temsilcileri eylemleri ile yine kriminalizasyon siyasetini gündeme getirdi.

Aynı pankartı taşıyan Die Linke milletvekili Profesör Dr. Heinz Bierbaum yaptığı konuşmada, “Türkiye’de yaşanan faşizmin ve baskıların sorumlusu Alman hükümetidir. Özellikle bu sorumluluğu Türk devleti ile silah ticareti yaparak sergiliyor” dedi.

DKTM Eşbaşkanı Dexil İbrahim ise konuşmasında açlık grevi direnişçilerini selamladı. Bu yürüyüşün sonunun elbette zafer olacağını vurgulayan İbrahim, Kürt halkını kesintisiz eyleme davet etti.

Konuşmalar ardından meşaleli yürüyüş yapan Kürdistanlılar ve dostları, geleneksel Newroz ateşini yaktı, halaylarla kutlamayı sürdürdü.

FRANKFURT

Frankfurt’ta ise kutlama DTKM’de yapıldı.

Çok sayıda kişinin katıldığı kutlama bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Açlık grevi direnişçilerinin eylemlerinin selamlandığı konuşmalar ardından kitle Newroz ateşi etrafında halay çekti.

FREIBURG

Almanya'nın Freiburg kentinde de Newroz kutlandı. Alte Synagoge Meydanı'nda bir araya gelen  yüzlerce kişi yaktıkları meşalelerle şehir merkezine doğru yürüyüş geçti.

Ellerindeki meşalelerle "Biji Newroz", "Biji Serok Apo" sloganları atan kitle, tekrar Alte Synagoge Meydanı'na dönerek Newroz ateşini yaktı.

Kutlama Newroz ateşi etrafında halay çekilerek geç saatlere kadar devam etti. 

GIESSEN

Giessen kentindeki Newroz kutlaması ise fedai eylem yapan Zülküf Gezen'e adandı.

Giessen Demokratik Kürt Toplum Merkezi (DKTM) tarafından organize edilen etkinlik Berliner Platz’da başladı. Açlık grevi direnişlerine dikkat çekilen yürüyüş boyunca ,"Bijî Serok Apo" ve "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a" statü sloganları atıldı. Yürüyüş Newroz alanı Kirchenplatz’da sona erdi. 

Newroz alanında, saygı duruşu ardından günün anlamına ilişkin Almanca, Kürtçe konuşmalar yapıldı. Sonrasında Şehit Anaları ve Kürdistanlılar Demokratik Toplum Federasyonu (FCDK-KAWA) Eşbaşkanı Nazlı Turan tarafından Newroz ateşi yakıldı. Sanatçılar Dîndar ve Ali Gawan’ın stranları ile halk halaya durdu. 

Etkinlik boyunca sık sık, "Bijî Serok Apo", "PKK halktır, halk burada" sloganları atıldı. Yaklaşık 500 Kürdistanlının katıldığı ve yüzde 70’ini gençlerin oluşturduğu kutlamada sık sık 23 Aralık Cumartesi günü Frankfurt’ta yapılacak merkezi Newroz’a katılım çağrısı yapıldı.

WUPPERTAL

Almanya'nın Wuppertal kentinde Kürdistanlılar ve dostları Newroz’u kutlamak için bir yürüyüş düzenledi. Kent merkezinin en işlek yeri olan Ctiy Arkaden önünde toplanan kitle saygı duruşunun ardından yürüyüşe geçti. Ellerindeki erbanelerle yürüyüşe ayrı bir renk katan kadınlar, sanatçı Ronî Erez'in söylediği stranlara eşlik ederek renkli görüntüler oluşturdu. Yürüyüş boyunca sık sık "Newroz pîroz be", "Leyla Güven", "Bijî berxwedana zindanan", "Jin jiyan azadî" ve "Bijî serok Apo" sloganlarını atan kitle, yürüyüşün ardından halaylar çekerek kutlamayı sonlandırdı.

NÜRNBERG

Almanya’nın Nürnberg kentinde yüzlerce kişi açlık grevlerine destek için yaptığı yürüyüş ardından Newroz’u kutladı.

Aufsesseplatz’da başlayan yürüyüşte, “Öcalan’a özgürlük”, “Biji berxwedana zindana”, “Zülküf Gezen onurumuzdur” pankartları ve açlık grevi eylemcilerinin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte sık sık “Biji berxwedana zindana”, “Terörist Erdoğan” sloganları atıldı. Yürüyüş Newroz’un kutlandığı Fest Plarrer alanına kadar yapıldı.

Yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının bulunduğu alanda başta Zülküf Gezen ve tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ardından Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra Öcalan üzerindeki ağır tecride karşı 55 gündür açlık grevinde olan Şiyar Xelîl konuştu.

Konuşmasında Zülküf Gezen’i anarak başlayan Xelil, “Arkadaşımız Newroz ateşini gürleştirdi. Newroz direniştir, zulme başkaldırıdır. Newroz bir direniş ruhu yaratmıştır, bu Newroz’da direnişi daha yükselmelidir” dedi. Xelil konuşmasında daha sonra tüm Kürdistanlıları Frankfurt’ta yapılan Newroz kutlamasına katılım çağrısında bulundu.

Yapılan konuşmalar ardından yüzlerce kişi Newroz ateşi etrafında söylenen direniş şarkıları eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar halaylar çekti.

BONN

Almanya’nın Bonn kentinde de Tevgera Ciwanên Şoreşger ve Jinen Ciwanên Şoreşger’in çağrısı ile Newroz kutlandı. Kent merkezinde Newroz ateşi yakan yüzlerce kişi, geç saatlere kadar halay çekti. “Biji Serok Apo” ve açlık grevi direnişçileri ile dayanışma sloganları atıldı.

HANNOVER