Almanya’da trenlerde bıçaklı saldırılar iki kat arttı

Almanya’da tren ve istasyonlarda yaşanan şiddet olaylarının sayısında ciddi bir artış yaşanıyor. 2022’de sadece bıçaklı saldırıların sayısının iki kat artarak 336’ya çıkması hükümet ve güvenlik birimlerini endişelendirdi.

Geçtiğimiz hafta Kiel’den Hamburg’a giden bölgesel bir trende meydana gelen ve iki kişinin ölümü ile 7 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bıçaklı saldırının ardından tren ve istasyonlarda yolculara yönelik şiddet olayları yeniden Almanya’nın gündemine girdi.

Tren ve garların güvenliğinden sorumlu Federal Polis’in açıkladığı son istatistikler, yolculara yönelik gerçekleşen şiddet olaylarının sayısının tahmin edilenden daha fazla olduğunu gösterdi. Pazar günleri yayınlanan “Bild am Sonntag” gazetesinin bugünkü sayısında yer alan istatistiklere göre 2022’de tren ve garlarda suç olayları yüzde 12 artarak 398.848’ye çıktı.

Polis birimlerinin kaydettiği olaylardan 14 bin 155’i ise yaralama ve bunlardan 336’ısı bıçakla gerçekleşti. Bıçaklı saldırıların 82’si ise trenler hareket halindeyken yaşandı ve bu saldırılar 2021’e göre iki kat arttı. Özellikle bıçaklı saldırıların sayısında ciddi bir artışın olması güvenlik birimlerini endişelendirirken, federal hükümet yolcuların güvenliği konusunda alınacak tedbirleri gündemine aldı.

SALDIRILARIN FATURASI MÜLTECİLERE KESİLDİ

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen son bıçaklı saldırının failinin daha önce yargılanıp serbest bırakılan Filistinli bir mülteci olması nedeniyle, kimi çevreler şiddet olaylarının ülkede yaşayan yabancılardan kaynaklandığını iddia ediyor. Özellikle muhalefet partileri CDU ve AfD hükümetin sığınma başvurusu reddedilenlerin hızlı bir şekilde sınır dışı edilmesi gerektiğini savunuyor.

Federal Polis’in istatistiklerine göre ise trenlerde gerçekleşen cinayet, yaralama ve hırsızlık olaylarının faillerinin yüzde 44,5’i Alman vatandaşı, diğerleri ise Alman vatandaşı olmayanlar. Ancak polisin birimleri bu saldırganların yüzde kaçının mülteci olduğunu açıklamış değil.