Alman Göç ve Mülteci Dairesi'nden skandal karar -YENİLENDİ

Geçtiğimiz yıl Almanya’ya sığınan Kürt mülteci İdris İsen için Göç ve Mülteci Dairesi skandal bir karar verdi. Daire, güvenlik birimlerinin “Interpol’den aranıyorsun, Almanya’dan çıkma” dediği İsen’in Türkiye’ye verilmesini istedi.

Üniversite yıllarında yürüttüğü demokratik mücadeleden dolayı hakkında 6,5 yıl hapis cezası istenen İdris İsen, cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından 2011 yılında Güney Kürdistan’a sığındı. Güney Kürdistan’da uzun yıllar inşaat mühendisi olarak çalışan İsen, KDP’nin 2018 yılından itibaren Kuzey Kürdistanlılara yönelik başlattığı baskılardan nasibini alan isimlerden olunca, geçtiğimiz yıl Almanya’ya gelerek sığınma talebinde bulundu.

Hala NRW Eyaleti’ndeki bir mülteci kampında kalan İsen’in sığınma talebini inceleyen Göç ve Mülteci Dairesi (BAMF) ise ret kararı verdi. ANF’nin elindeki 18 sayfalık kararda BAMF, Erdoğan rejimine yönelik övücü ifadeler kullanarak Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu öne sürdü. Türk yargısının aldığı kararları birebir kullanan BAMF, Esen’in “terör örgütü üyeliği"nden dolayı hapis cezasına çarpıldığını ve yüzden sığınma hakkına sahip olmadığını iddia etti.

‘HAKKINI TÜRKİYE’DE ARA’

Türkiye’de adil bir yargılanmanın olduğunu öne süren Alman mülteci dairesi, İsen’in Türkiye’ye gidip aldığı hapis cezasına orada itiraz etmesini istedi. Kararda ayrıca Türkiye’de adıl bir yargılanmanın olduğunu ve Alman hükümetinin verilerine dayanarak sistematik işkence olmadığı da iddia edildi, üstelik Türkiye’deki cezaevlerinin Avrupa Birliği standartlarına uygun olduğu ifade edildi.

Kararda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise İdris İsen hakkında Interpol’ün arama kararına ilişkin ifadeler. Türkiye’nin Esen hakkındaki tutuklama kararının 2015’te Interpol’e iletildiğine dikkat çeken BAMF, bu talebin ciddiye alınmasını şu şekilde savundu: “Türkiye’nin Gülen Hareketi’ne yönelik başlattığı tutuklama furyasından dolayı 15 Temmuz 2016’dan itibaren Interpol’e verilen bildirimler geçersiz sayılıyor, ancak sizin hakkınızda 2015 yılında Interpol karar aldı.”

ALMANYA INTERPOL İLE HANGİ PAZARLIKLARI YAPTI?

Alman Göç ve Mülteci Dairesi’nin kararına tepki gösteren İsen ise “KDP’nin baskılarından dolayı Kürdistan’ı terk etmek zorunda kaldım, şimdi de Almanya’da hukuk dışı bir kararla karşı karşıyayım” diye konuştu. Geçtiğimiz Eylül ayında sığınma başvurusunda bulunduğunu ve Aralık ayında güvenlik birimlerinin kendisine “Türkiye Interpol üzerinden sizi arıyor, Almanya dışına çıkarsanız tutuklanacaksınız” denildiğini aktaran İsen “Şimdi de Interpol’deki arama kararı gerekçe yapılarak Türkiye’ye verilmek isteniyorum” dedi.