Almanya Kürt mülteciyi Türkiye’ye iade etmek istiyor

Türkiye’de hakkında yakalama kararı olan Kürt mülteci Sekvan Tangüner, Bavyera polisi tarafından gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan Tangüner’in 2 Mayıs’a kadar iade edileceği söylendi.

Almanya devletinin Kürt mülteciler üzerindeki baskısı devam ediyor. Türkiye’de devam eden soruşturmaları nedeniyle 2019 yılında Almanya’ya iltica etmek zorunda kalan Sekvan Tangüner iade edilmek isteniyor.

Türkiye’de hakkında yakalama kararı bulunan Tangüner, önceki gece Bavyera polisi tarafından gözaltına alındı. 2019 yılında Almanya’ya gelen Tangüner, iltica talebi kabul edilmediği için İsviçre’ye gitmek zorunda kaldı. İsviçre’de de iltica talebi reddedilen 2023 yılında tekrar Almanya’ya iade edildi. 

Önceki gece gözaltına alınan Tangüner’in , Türkiye’ye iade edilmek istendiğini söyleyen ailesi yardım çağrısında bulundu. 

Tangüner’in ailesi Sekvan’ın Türkiye’de kesinleşmiş cezası olduğunu belirterek şunları söyledi: “Sekvan Türkiye’de üç buçuk yıl hapishanede kaldı ve daha sonra imza şartı ile bırakıldı. Hapis cezası ve devam eden soruşturmaları yüzünden 2019 yılında Almanya’ya geldi. Ancak iltica talebi reddedildi. Önceki gece Bavyera Polisi Sekvan’ı gözaltına alarak cezaevine koydu. Bugün Bavyera Eyaletinde mahkemeye çıkarılan Sekvan’a 2 Mayıs’a kadar iade edileceği söylendi. Ancak bu süreyi beklemeden Sekvan’ı Türkiye’ye iade edebilirler. Sekvan’ın Türkiye’de hakkında yakalama kararı var.”

Kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan Tangüner’in ailesi, Almanya devletine de iade kararından vazgeçmesi çağrısı yaptı.