Almanya neden Kürt camilerine izin vermiyor?
CÎK Başkanı Turhallı, Almanya'da Kürt toplumuna hizmet vermek isteyen camiilerin engellendiğini söyledi.
CÎK Başkanı Turhallı, Almanya'da Kürt toplumuna hizmet vermek isteyen camiilerin engellendiğini söyledi.
Almanya’da 20 yılı aşkın bir süredir dini hizmet veren Kürt camileri, bürokrasi kıskacında. CÎK Başkanı Turhallı, "Stuttgart, Bremen, Dortmund, Saarbrücken olmak üzere birçok yerde camilerimize hizmet izni verilmiyor” diyerek, bu politikalara tepki gösterdi. Turhallı, kendilerinde kadın ve erkeklerin aynı haklara sahip olduğunu, ancak Almanya'nın desteklediği ve ajanlarla dolu Türk devletiyle ilişkili camilerde kadınlara dönük dayak fetvası verildiğine dikkati çekti.
Kürtler, ilk olarak 1960’lı yılların başından itibaren göçmen işçi olarak Almanya’ya gelmeye başladı. 1980 ve 1990’lı yıllarda ise Türk devletinin Kürdistan’da başlattığı topyekûn savaşın ardından mülteci olarak bu ülkeye gelen Kürtlerin sayısının bugün resmi olmayan rakamlara göre 1 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor. Günümüzde 4’üncü kuşağın doğduğu Almanya’da Kürtler, birçok iş alanında aktif ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunan göçmen gruplarının başından geliyor.
‘ALMANYA’NIN MUHATAF ALDIĞI DİTİB AJANLARLA DOLU’
Civaka Îslamiya Kurdistan (CÎK) Başkanı Hafız Ahmet Turhallı’ya göre bu ülkede yaşayan Kürtlerin yüzde 60-70 civarı Müslüman olmasına rağmen diğer dini gruplar gibi muamele görmüyor. Turhallı, "Almanya tarafından engelleniyoruz. Camilerimizi açamıyor, hizmet veremiyoruz. Biz Almanya’dan diğer gruplara tanıdığı hakları bize de tanımasını istiyoruz” çağrısında bulundu.
Almanya’da 20 yıla aşkındır Müslüman Kürtlere dini hizmet veren Civaka Îslamiya Kürdistan’a bağlı şu anda ülke genelinde 40 civarında cami bulunuyor. CÎK Başkanı Turhallı, “Kurumumuzun Almanya’da 20 yıllık bir geçmişi var. Ancak devlet olamamaktan kaynaklı arkadaşlarımız sıkıntı yaşamış” diyerek, Almanya’nın bu alanda Türk devletine bağlı olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni (DİTİB) muhatap aldığını söyledi. Turhallı, Almanya’nın bu politikasının yanlış olduğunu belirterek, "Bu camilerde ortaya çıkan ajan faaliyeti aslında Almanya’nın ne kadar yanlışlıklar içerisinde olduğunu gösteriyor. Bize göre bu ajan faaliyetleri çok daha kapsamlıdır” dedi.
'ALMANYA PARA VERİYOR, DİNAYET DAYAK FETVASI VERİYOR!'
Almanya’nın DİTİB camilerine hizmet projeleri çerçevesinde para aktardığını söyleyen Turhallı, devamla şunları belirtti: "Almanya Diyanet'e bağlı camilere kadın hakları kapsamında yapılacak çalışmalara ciddi paralar veriyor. Fakat o camilerde ise kadınların konuşma hakkı yok. Tam tersi kadın haklarının olmadığını söylüyorlar. ‘Kadınların eşine hizmet etmesi gerekiyor’ diye vaazlar veriliyor. Hata kadınların dövülebilecekleri fetvaları var, elimizde. Bunun parasını da Almanlardan alıyorlar.”
‘TÜRKLER İSTİYOR, CDU KARAR ALIYOR’
Turhallı, DİTİB’e bu kadar para veren, olanak sunan Almanya’nın Kürt camilerini engellediğini belirterek, kendilerine yönelik sistematik bir politika yürütüldüğünü söyledi. Turhallı, Kürt camilerinin çatı örgütü olan Civaka Îslamiya Kürdistan’ın resmiyeti için 2 yıldır uğraştıklarını ancak bunu yeni çözebildiklerini bilgisini vererek, şunları kaydetti:
"Bu resmiyeti kabul ettirene kadar bir sürü uğraştık. Tam 2 yılımızı aldı. Ancak birçok şehirde ise engellemeler devam ediyor. Saarbrüken’de biz cami için bir yer açacağız ama bize sorun çıkarıyorlar. Yabancı meclislerin çoğu Türkler olduğu için istemiyorlar. CDU ve benzeri partiler de bunların talepleri doğrultusunda kararlar veriyor. Biz mülkiyet almışız ama yer açamıyoruz; bize zorluklar çıkarıyorlar. Örneğin Bremen’de biz uzun sure caminin resmiyetini alamadık. O şehirde onlarca cami var ama bize resmiyet vermiyorlar. Yine Stuttgart ve Freiburg gibi yerlerde de sorunlar yaşıyoruz. Bu sorunlar nedir? Resmiyeti çok uzatıyorlar. Örneğin başkaları başvurduğunda birkaç haftada belge alıyor ama bizim işlerimizi yıllarca sürüncemede bırakıyorlar. Dortmund'da da dernek statüsü almış değiliz. 2 yıldır uğraşıyoruz .Bizim çalışmalarımızı yerellerde engelleyen bürokrasi var.”
‘ALMANYA BİZİ TANISIN’
Turhallı, diğer dini cemaatler gibi kendilerinin de Almanya’daki haklardan yararlanma gibi talepleri olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Biz Kürt Müslüman grubu olarak Almanya’daki hak ve hukuktan yaralanmak istiyoruz. Almanya’da ‘Müslümanlık Türklerden oluşuyor’ bakış açısı var. Bundan vazgeçilmesi gerekiyor. Çünkü en demokrat, en adil, en hoşgörü kesim Kürt Müslümanlardır. Dolayısıyla buradaki kurumlarla en rahat çalışacak kesim de Müslüman Kürtlerdir. Çünkü radikal değiller, dini kullanmıyorlar. Din adına hegemonya kurmaya çalışmıyorlar. Sadece cemaat olarak, kendi dinlerini yaşamak istiyorlar. Bunun Almanya’ya da faydası çok. Biz Almanya’dan diğer dini grupları gibi tanınmak istiyoruz. Onların sahip olduğu haklara biz de sahip olmak istiyoruz. Bizim üyelerimizin yüzde 80-90'ı Alman vatandaşı. Biz Almanya’dan bizi Müslüman Kürt cemaati olarak görmesini istiyoruz."
‘BİZDE KADIN VE ERKEKLER AYNI HAKLARA SAHİP’
CÎK Başkanı Ahmet Turhallı, Kürt camilerinde kadın başkan ve yöneticilerinin de olduğunu belirterek, “Erkek başkanın sahip olduğu bütün yetkililere kadın başkan da sahiptir. Kadın başkanların da yönetimlerde çalışmaları var. Bizde iki başkanlık tarzında örgütenme var. Erkeğin sahip olduğu haklara kadınlar da sahiptir” diye ekledi.