Antarktika’da ozon tabakası yenileniyor

Bilim insanları Ozon tabakasında Antarktika üzerindeki deliğin kapanmakta olduğunu duyururken, bunun 1987 yılından bu yana uygulanan sıkı kurallar sayesinde olduğu bildiriliyor.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, Antarktika üzerinde Ozon tabakasında var olan yok oluş süreci tersine dönüyor. Araştırmaya göre, güney kutbunda atmosferin durumunda ciddi bir tazelenme görülüyor.

ABD ve Kanada’dan uzmanların yer aldığı araştırmada, Güneş’in zararlı ışınlarının doğrudan yeryüzüne yansımasını engelleyen tabakanın yeniden yoğunlaştığına dikkat çekildi. Uzmanlar, bunun 1987 yılında imzalanan Montreal Protokolü sayesinde gerçekleştiğini düşünüyor.

Söz konusu protokol, taraf ülkelerin Ozon tabakasını incelten zararlı maddelerin üretimine son verilmesini öngörüyordu. Araştırmada yer alan uzmanlar, anlaşmaya uyulmuş olmasının bu sonuçta etkili olduğunu düşünüyor.

Uzmanlar, Ozon tabakasında başka yerlerde var olan incelmenin önlenebilmesi halinde aylarca Avustralya’da büyük bir tahribata yol açan doğal afetlerin önlenebileceğinin altını çiziyor.