AP’de önünde tecride karşı eylem

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride karşı Avrupa Parlamentosu (AP) önünde düzenlenen eylemde, acilen harekete geçilmesi çağrısı yapıldı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) öncülüğünde AP önünde düzenlenen eylemde, üzerinde tecride karşı sloganlara ait harflerin olduğu şemsiyeler açıldı. Kalabalık bir grubun katıldığı eylemde, İngilizce ‘Öcalan’a özgülürk’ ve ‘Tecrit insanlığa karşı suçtur’ yazılacak şekilde şemsiyeler açıldı.

TECRİDE KARŞI HAZIRLANAN BİLDİRİLER DAĞITILDI

Eylem sırasında ‘Türkiye’deki diktatörlüğü durdurmak için tecridi kıralım’ başlıklı Fransızca bildiriler dağıtıldı. Öcalan’a yönelik tecridin 24 Nisan 2015’ten bu yana ağırlaştırıldığına dikkat çekilen bildiride, buna karşı DTK Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde başlatılan açlık grevlerinin cezaevlerinde 300’ü aşkın tutsak tarafından devam ettirildiği vurgulandı.

Eylemin düzenlendiği Strasbourg’da 14 kişinin 17 Aralık’tan bu yana süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğu hatırlatılan bildiride, başta Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere Avrupa kurumlarının sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Bugün hastaneye kaldırılan Leyla Güven’in durumuna da dikkat çekilen eylemde, sık sık ‘Leyla’yı kurtaralım’ sloganı ile ‘Öcalan’a özgürlük’, ‘Tecrit insanlık suçudur’ sloganları da atıldı.

KIBRISLI PARLAMENTER: TÜRKİYE ÜZERİNDE BASKI KURULMALI

Eyleme AP üyesi Kıbrıslı Parlamenter Costas Mavrides de katılarak destek mesajı verdi. Konuşmasına ‘Erdoğan rejimine yeter’ sözleriyle başlayan Mavrides, Kürt halkının özgürlük, adalet ve hukuk davasını sahiplenmek için eylemde olduğunun altını çizdi.

“AP’deki parlamenterler kimin haklı kimin haksız olduğunu çok iyi biliyorlar ancak sadece bazılarımız bunu açıkça dile getiriyoruz” diyen Mavrides, Türkiye’de istikrar ve barışın olması için AKP ve Erdoğan yönetiminin Kürt önderliğiyle müzakere etmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa kurumlarının Türkiye üzerinde baskı kurmasını isteyen Mavrides, Kürtlerin taleplerinin sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.

‘BU DAVA İNSANLIĞIN DAVASIDIR’

Kendisinin bir Kıbrıslı olarak Türk ordusunun barbarlıklarını yaşadığını söyleyen Costas Mavrides, Kürdistan dağlarında ‘çiçekler açtığı müddetçe’ kendisinin Kürt halkının yanında olduğunu söylemesi dikkat çekti. Mavrides, şöyle dedi: “Kürdistan dağlarında çiçekler açtığı müddetçe ben de sizlerle olacağıma söz veriyorum. Yaşasın büyük Kürt ulusu. Artık sözden ziyade eylem zamanıdır ve mücadeleye devam etmek gerekiyor. Avrupa Birliği de artık harekete geçmelidir.”

Mavrides, sözlerini “Bu sadece Kürtlerin değil, tüm insanlığın mücadelesidir” diye bitirdi.