AP’den AB’ye seslendiler: Türkiye’de demokrasi yok, faşizm var

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye’de basına yönelik saldırıların konu alındığı bir konferansa ev sahipliği yaptı.

Konferans, Kürt televizyonları Stêrk TV, Ronahî TV ve News Channel ile Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokratlar Grubu tarafından düzenlendi. Brüksel Kürt Enstitüsü de konferansa destek verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan gazeteci Heval Aslan, Türkiye’de basının içinde bulunduğu durumu ve kapatılma tehdidi altındaki Kürt televizyonlarının durumuna dikkat çekti.

Fransa gazeteci sendikası SNJ Genel Sekreteri Dominique Pradali, Eutelsat’ın Kürt televizyonlarının yayınlarını durdurma kararına tepki göstererek, Türkiye’de yaşananların Avrupa’da da yaşanabileceğine dikkat çekti.

“Türkiye’de gazetecilere karşı resmen bir cadı avı var” diyen Pradali, artık sessiz kalmamak gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ YOK, FAŞİZM VARDIR

Konferansın ilk bölümünde gazeteciler söz aldı. Bu bölüme gazeteci Celal Başlangıç moderatörlük yaptı.

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu temsilcisi Necati Abay yaptığı konuşmada, “demokrasi ile basın özgürlüğü arasında, halkın haber alma arasında doğrudan bir bağ vardır. Demokrasi varsa haber alma hakkı, söz, eylem ve örgütlenme özgürlüğü vardır” dedi. Türkiye’de demokrasi olmadığı için bu hakların hiçbirinin olmadığını vurgulayan Abay, Avrupalı yöneticilerin sadece “kaygı” içeren ılımlı açıklamalarına tepki gösterdi. Abay, Avrupa Birliği, parlamentosu ve yöneticilerine seslenerek “Türkiye’de demokrasi olmadığından kaygı duymanıza gerek yok. Olan bir şeyden kaygı duyulur. Türkiye’de demokrasi yok, AKP faşizmi vardır” dedi. Abay, faşizme karşı etkili tedbirler alınmasını isterken, AB’ye Türkiye ile ilişkilerini kesmesi çağrısını yaptı.

AZINLIKLARIN SESİ HEP KESİLDİ

Kapatılan TV 10 temsilcisi Hüseyin Kelleci, Türkiye’de azınlıkların sesinin hep kesildiğini söyledi. Özellikle Alevilerin sürekli baskı altında olduğunu ifade eden Kelleci, “Merkez medyada Alevilerin hiç yeri yok” dedi.

Avrupa Parlamentosu Muhafazakar gruptan Mark Demesmaeker, “Bir ülkede basın özgürlüğü ortadan kalkarsa demokrasi yıkılır” diye konuştu. Türkiye’de darbe girişiminden önce de zaten basın özgürlüğünün kötü durumda olduğunu ifade eden Demesmaeker “gerçeği ifade etmek asla suç olamaz, gazetecilerin yeri hapishane değildir”

Yayınları kesilme tehdidi altında olan Ronahi TV’den Bunyad Cizîrî, Ronahi TV’nin yayınları hakkında bilgi verirken, özellikle DAİŞ karşıtı mücadeledeki rolüne işaret etti. Türkiye’nin Ronahi TV’nin yaptığı programlardan rahatsız olduğunu söyleyen Cızîrî, Türkiye’nin aşırı gruplara verdikleri yansıttıklarını ifade etti.

Türk devletinin basın ve ifade özgürlüğüne yönelik içeride ve dışarıdaki saldırılarının ele alındığı konferans devam ediyor. Konferansta farklı ülkelerden gelen bir çok gazeteci, aktivist ve siyasetçi konuşmacı olarak yer alıyor. İki oturumun daha yapılacağı konferans, saat 18.00’de sona erecek.