AP önünde 1500’e yakın traktörle eylem

Belçika’daki Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ortak tarım politikasına ilişkin müzakereler üzerinde baskı oluşturmak isteyen çiftçiler, 1500’e yakın traktörle Fransa’nın Strasbourg kentindeki AP binası önünde eylem yaptı.

Bölgesel Tarım İşletmecileri Sendikal Federasyonu (FDSEA) ve Grand Est Genç Tarımcılar’ın (JA) çağrısı üzerine birçok bölgede traktör konvoyu trafikte ağır aksamalara yol açtıktan sonra AP önünde toplandı. Traktörler uzun süre gürültülü eylem yaptı. Organizatörlere göre 1500 dolayında traktör eylemde yer aldı.

Traktörlerin çoğunda “Daha yeşil, daha ucuz”, “Teknokrasiye hayır, yaşasın köylü sağduyusu” ve “PAC 2023, tarımın ölümüdür” yazılı dövizler dikkat çekti.

Buğday Üreticileri Genel Derneği AGPB Başkanı Eric Thirouin, “Tarımsal düşüş arzusunun daha çok ana motif olduğu izlenimine sahibiz (...) Bu bizim için kabul edilemez” dedi.

Thirouin, “İşletmelerimizin ekonomisi üzerinde yıkıcı bir Avrupai idari deli gömleğine giriyoruz” tepkisinde bulundu. AGPB Başkanı özellikle daha dayatıcı çevre programlarına katılan çiftçilere verilen ve yeni anlaşmada zorunlu olacak primlere dikkat çekti.

FDSEA Moselle bölgesi başkanı Fabrice Couturier ise “Çevresel kısıtlamalar o kadar önemli ve yaygın hale geliyor ki, bunların uygulanması neredeyse imkansız hale geliyor” dedi. Couturier, “Ekonomiyi hesaba katmadan sadece çevrecilik yapılamaz” derken, eğer seslerini duyuramazlarsa bir sonraki seçimlerde tercihlerini yapacakları uyarısında bulundu.

2023’te uygulamaya konulacak yeni anlaşmanın detayları Brüksel’de müzakere halinde. Müzakereler Avrupa Parlamentosu raportörü, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu başkanlığı arasında yürütülüyor.